RIJEČ STRUKE

Doktorica Jasmina Nurkić za "Avaz": Kako prepoznati simptome alergije na polen

U ovom periodu situaciju otežava još jako izražena sezona viroza

Više od 35 posto Evropljana pati od ove alergije. Facebook

8.3.2024

Kako zima prolazi, a dani postaju topliji, nastaje noćna mora za sve one koji pate od alergija. Alergija na polen ili alergijski rinitis je jedna od najčešćih alergijskih bolesti, od koje svake godine pati više od 35 posto Evropljana, a taj broj konstantno raste.

Razlikovanje tegoba

- Poleni su već značajno prisutni u protekle dvije sedmice, što je primjetno kada pogledamo kroz prozor, ali i po tegobama pacijenata koji su dugogodišnji alergičari. Oni već imaju prve tegobe, a to je curenje iz nosa, glavobolja, kihanje, kašljanje, osjećaj nedostatka zraka, koji su ujedno i najčešći simptomi sezonskih alergija - kazala je doktorica Jasmina Nurkić za "Avaz“.

Dodala je da u ovom periodu situaciju otežava još jako izražena sezona viroza te treba obratiti pažnju na razlikovanje tegoba kako bi pacijenti kojima ranije nije dijagnosticirana alergija mogli znati o čemu se radi.

- Ukoliko imate povišenu temperaturu, tegobe traju duže od sedam dana, postoji izražen umor, bolovi u cijelom tijelu i iscrpljenost, onda se radi o virozi. Međutim, ako tegobe traju duže od navedenog i nije povišena temperatura, onda se najčešće radi o alergijama koje se kod nekih osoba mogu prvi put manifestirati u ovom periodu - objasnila je dr. Nurkić.

Nabavka lijekova

Savjetovala je da u tom slučaju pacijent treba popričati sa stručnom osobom, ljekarom specijalistom koji će, kako kaže, u kratkom periodu uspostaviti dijagnozu i primijeniti alergijske testove, nakon čega se može odrediti terapija. Pacijenta treba uputiti da izbjegava upotrebu lijekova bez konsultacija.

- Kožni test u brzom vremenskom roku može pokazati alergije i smatra se najboljim. Postoji paleta tipičnih inhalatornih alergena za ovaj dio Evrope koji se nanose na kožu u vidu kapljica izazivajući podražaj te se već nakon 15 minuta pojave rezultati - navela je dr. Nurkić.

Preventivne mjere

Prevencija može umanjiti tegobe kod pacijenata.

- S obzirom na to da je ujutro najviša koncentracija polena i smanjuje se kako dan prolazi, potrebno je prilagoditi vrijeme kretanja. Šetnja u prirodi mora biti pod terapijom, a nakon povratka kući obavezni su umivanje, ispiranje nosa, tuširanje i pranje kose da se sav alergijski podražaj skine s tijela - istaknula je dr. Nurkić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.