SARAJEVO

Sva komunalna preduzeća mogla bi postati jedno

F. SABLJICA

31.7.2017

Javna komunalna preduzeća u Kantonu Sarajevo, nakon detaljne studije koja će se provesti u svim preduzećima, trebala bi biti spojena u jedan holding. Sarajevska razvojna agencija (SERDA), prema nalogu Vlade KS, završila je projektni zadatak o smjernicama za izradu studije o osnivanju holdinga za sva javna preduzeća.

Tri mjeseca

Kako nam je rekao premijer Elmedin Konaković, SERDA je analizirala stanje cjelokupne komunalne privrede i dala smjernice za izradu studije koja treba da nađe odgovore na mnoga pitanja.

- Vlada je usvojila projektni zadatak koji je napravila SERDA, na kojem su radili veliki broj stručnjaka, doktori nauka, Ekonomski institut, rukovodioci javnih preduzeća... Vlada je već izdvojila 100.000 KM za izradu studije, za koju ćemo raspisati javni poziv, a očekujemo da se završi za tri mjeseca. Studija treba dati odgovore u kojem će obimu i obliku javna preduzeća biti u holdingu, hoće li GRAS biti dio toga ili ne... Sve će biti potkrijepljeno argumentima i poslovanjima posljednjih godina - naglasio je premijer.

Velike uštede

Formiranjem holdinga od javnih preduzeća, istaknuo je, ostvarit će se velike uštede. Naime, bit će jedno računovodstvo, jedan pravno-ekonomski sektor, jedna distribucija računa, na jednom računu sve komunalne usluge...

Rentaju od privatnika

- Imamo slučajeva gdje neka javna preduzeća imaju mašine koje im stoje, dok ih druga preduzeća koja nemaju, rentaju od privatnika. Ali, ovo je ozbiljan proces, zato radimo studiju da dobijemo egzaktne podatke - kazao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.