SARAJEVO

Testira se plaćanje bankovnim karticama

Svi novi parkomati također će zadržati i sve postojeće metode naplate

I. B.

5.10.2017

Nakon što su nova 63 parkomata nedavno postavljena duž glavnih gradskih saobraćajnica, moderni uređaji već su privukli pažnju građana, ali i turista. Jedan od razloga za to svakako su jednostavnije ilustrirane instrukcije za plaćanje koje su dostupne na bosanskom, engleskom, turskom, francuskom i njemačkom jeziku. Također, Sarajevo će se uskoro pridružiti i drugim evropskim gradovima gdje je plaćanje parkinga moguće izvršiti  bankovnim karticama. 

- U toku je testiranje funkcije naplate parkinga uz pomoć bankovnih kartica. Kad se završi proces prilagođavana konekcija i sistema, svi korisnici usluga parkiranja će, kao i na bilo kojem drugom mjestu za korištenje navedene usluge, ukoliko koriste jednu od podržanih kartica “Visa” ili “Mastercard”, morati unijeti svoj PIN kod - ističe to Mirza Ramić, portparol preduzeća “Rad”, koje je zaduženo za naplatu parkinga u KS.

Osim toga, Ramić poručuje kako će svi novi parkomati također zadržati i sve postojeće metode naplate, počevši od klasičnog ubacivanja kovanica od pet, dvije, jedne i pola marke, zajedno s naplatom parkinga  slanjem SMS poruke sa registracijom vozila.

S ciljem da se pojednostavi naplata parkinga, nabavku parkomata finansiralo je Ministarstvo saobraćaja KS, a kriterij za dodjelu ugovora bila je najniža cijena. Iz tog razloga, na tenderu je krajem aprila ove godine prihvaćena ponuda firme “Lupon Ventures” iz Sarajeva vrijedna 1.049.220 KM bez PDV-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.