NOVI TRENER

Može li Kuman odvesti Barcelonu na krov Evrope kao slobodnim udarcem 1992. godine?

Kuman je 1992. godine u finalu "Kupa evropskih prvaka" postigao pobjednički gol koji je Barceloni donio prvu titulu prvaka Evrope

Ronald Kuman. AFP

Piše: A. M. / Sport Avaz

20.8.2020


Barcelona je u srijedu zvanično predstavila Ronalda Kumana (Koeman) kao novog trenera.

Nizozemski stručnjak nasljednik je Kikea Setijena (Quiquea Setiena) na klupi katalonskog kluba, a potpisao je ugovor do 30. juna 2022. godine.

Vrlo težak zadatak je pred Kumanom. On će posrnulu ekipu Barcelone pokušati vratiti u vrh evropskog, ali i na tron španskog fudbala, koji su prepustili Realu nakon kikseva u finišu prvenstva. 

Kuman je 1992. godine u finalu posljednjeg "Kupa evropskih prvaka" (od sezone 1992./93. takmičenje je dobilo naziv Liga prvaka) protiv Sampdorije postigao pobjednički gol koji je Barceloni donio prvu titulu prvaka Evrope. 

U regularnom dijelu utakmice nije bilo golova, kao ni u 20 minuta produžetaka, a onda je Kuman pogodio iz slobodnog udarca u 111. minuti i svoje ime zlatnim slovima upisao u historiju Barcelone.


Kao igrač osvojio je deset trofeja sa Barcelonom, od toga četiri uzastopne titule prvaka Španije, a vrijedi istaći da je prvu titulu prvaka Evrope kao igrač osvojio sa PSV Ajndhovenom 1988. godine.

Kao trener vodio je ekipe: Vitese, Ajaks, Benfika, PSV, Valensija, AZ Alkmar, Fejnord, Sautempton, i Everton, a od februara 2018. godine bio je selektor reprezentacije Nizozemske.

U trenerskoj karijeri osvojio je osam trofeja.


Kuman je zvaničnom predstavljanju rekao da je spreman za sve izazove koji ga očekuju na klupi Barcelone. 


- Ovdje sam napravio velike stvari kao igrač, želim to isto i kao trener - rekao je Kuman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.