TALENTI

Denis Alijagić: Plišek mi je rekao da ću biti kao Džeko

Nastupa za mlađe kadete Slavije iz Praga, čiji je menadžer Akademije stručnjak koji je otkrio našeg najboljeg strijelca

D. JURIŠIĆ

6.2.2019

Mnogi sportisti porijeklom iz Bosne i Hercegovine nastupaju za reprezentacije država u okruženju, a brojni su razlozi za to. Međutim, u nekoliko posljednjih godina sve više mladih nogometaša rođenih izvan naše države odabire dres reprezentacije BiH. Među njima je i član kadetske selekcije Denis Alijagić, koji će 10. aprila napuniti 16 godina.

Sjajni uvjeti 

Rođen je u Češkoj i trenutno igra za ekipu Slavije, a prije četiri godine je nosio dres Sparte. Otac mu je Bosanac, a mati Čehinja.

- Igram na poziciji špica, a po potrebi trenera mogu biti i na krilu. Imamo sjajne uvjete za rad, a na treninzima uglavnom vježbamo tehniku – kaže Alijagić.

U dosadašnjem dijelu prvenstva postigao je 19 golova.

- Nas 10 iz kluba zajedno idemo u školu, a nakon toga svaki dan idemo i na treninge. Nije previše naporno jer to volim –kaže Alijagić.

Prije nekoliko godina nastupao je za reprezentaciju Češke na turniru u Argentini. Kada je stigao poziv iz Bosne i Hercegovine, nije bilo nikakve dileme.

- Porodica je bila oduševljena i odmah sam se odazvao – ističe Alijagić.

Veliki motiv

U Slaviji je menadžer Akademije Jirži Plišek, čovjek koji je otkrio Edina Džeku, najboljeg strijelca Bosne i Hercegovine svih vremena.

- Plišek mi je rekao da ću jednog dana biti kao Džeko. To je veliki motiv za mene da radim još više. Naravno, Džeko je moj idol, pratim sve njegove utakmice, ne samo reprezentativne nego i one u dresu Rome – naglašava velika nada bh. nogometa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.