TENIS

Počinje US Open, posljednji gren slem u sezoni: Federer i Đoković napadaju Nadala

Švicarac osvojio pet titula u Njujorku i spreman prekinuti desetgodišnji post, čime bi postao najuspješniji igrač ovog turnira svih vremena

N.C.

27.8.2018

U ponedjeljak navečer po našem vremenu počinje US Open, na kojem će Rafael Nadal braniti titulu pobjednika iz prošle godine.

Sigurno će mu mnogo teže poći za rukom da ga odbrani nego što ga je osvojio, jer ove godine na posljednji gren slem sezone došli su skoro svi najbolji teniseri svijeta, i to s velikim ambicijama.

Jedan od njih je Rodžer Federer (Roger), koji je posljednji put u Njujorku osvojio trofej prije deset godina.

Samo finale

Nadal i Federer zajedno su osvojili 37 gren slem titula, a u posljednjih 15 godina sastali su se u čak 38 navrata, u kojima je Španac pobijedio 23, a Švicarac 15 puta. Nevjerovatno, nikad nisu igrali jedan protiv drugoga na US Openu, niti u polufinalu nekog velikog turnira, dok su u gren slem turnirima igrali 12 puta (9:3 za Nadala).

I ove godine mogu se sastati samo u finalu, s obzirom na to da je Nadal prvi, a Federer drugi nosilac. Švicarac je osvojio pet titula u Njujorku, ali sve između 2004. i 2008. godine. Spreman je prekinuti desetgodišnji post, čime bi postao najuspješniji igrač ovog turnira svih vremena.

- Ove godine titula na Flašing Medouzu mi je prioritet, veći nego prošle, kada mi je najveći motiv bio osvojiti Vimbldon, zbog čega sam čak propustio Rolan Garos. Također, za razliku od prošle godine, sada se u Njujorku osjećam odlično - kaže Federer.

Ako uspije sa 37 godina osvojiti US Open, Federer će postati najstariji osvajač ovog turnira u Open eri i drugi najstariji u povijesti.

Svoju četvrtu titulu želi Nadal, svjetski igrač broj 1, koji kaže da je spreman za odbranu trofeja. Do sada je uspio odbraniti gren slem titulu jedino na Rolan Garosu, gdje je osvojio 11 od svojih 17 velikih trofeja.

Prošle godine, prema svemu sudeći, imao je mnogo lakši zadatak nego što će imati ove, jer na US Openu zbog povreda nisu igrala petorica od 11 najbolje plasiranih tenisera, među kojima su bili Novak Đoković, Endi Marej (Andy Murray) te Stanislas Vavrinka (Wawrinka), pobjednik iz 2016. godine.

Njihovo odsustvo iskoristio je Južnoafrikanac Kevin Anderson plasiravši se u finale, gdje ga je Nadal pomeo za svoju drugu gren slem titulu u prošloj godini.

- Za mene su 2015. i 2016. bile vrlo teške godine, borio sam se s povredama i nisam igrao dobro. Ali, prošla je bila posebna, jer sam nakon trijumfa na zemljanoj podlozi pobijedio i na betonu, što mi je mnogo značilo - rekao je Nadal, koji se odlično pripremio osvojivši titulu na mastersu u Torontu.

Daleko od toga da su Nadal i Federer jedini favoriti. Novak Đoković pobjedom u Sinsinatiju ušao je u povijest kao jedini igrač sa svim osvojenim gren slemovima i mastersima, što ga vjerovatno čini i najsvestranijim teniserom svijeta svih vremena.

Mladi Zverev

Nekoliko igrača iz nove generacije može pokvariti planove ovim uobičajenim favoritima. To su pokazali na nekim prethodnim turnirima, ali još ne i na najvećim. Jedan od njih je Aleksander Zverev (Alexander), 21-godišnji Nijemac kojeg trenira slavni Čeh Ivan Lendl.

Iako četvrti igrač na ATP listi, Zverev još nije uspio proći dalje od četvrtfinala na gren slemovima, dok je u posljednje dvije godine u Njujorku ispadao u drugom kolu.

- Zverev se možda muči na gren slemu, ali još je mlad i vrijeme radi za njega - kaže Federer

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.