NOOB

Facebook možda ima neke vaše podatke čak i ako nikad niste imali profil: Kako ih možete trajno obrisati?

Postoji rješenje

Na taj način Meta pristupa svim telefonskim brojevima i mail-adresama u imeniku korisnika te ih onda pohranjuje. Unsplash

Noob.ba

6.11.2022

Alat je u pravom smislu riječi skriven jer se nalazi u ‘dubinama’ Facebookova Centra za pomoć, u članku pod naslovom ‘Informacije za ljude koji ne koriste Metine proizvode’. ‘Kliknite ovdje ako želite saznati više o vašim o pravima’, glasi rečenica s poveznicom za navedeni alat za uklanjanje kontaktnih podataka.

Ako se pitate kako je Facebook došao do vaših podataka, i to je objašnjeno u gore navednom članku. Naime, Metini proizvodi poput Facebooka i Instagrama traže od korisnika da upišu broj telefona kako bi ih lakše povezali s prijateljima i članovima porodice koji su također na tim društvenim mrežama, piše Mashable.

Na taj način Meta pristupa svim telefonskim brojevima i mail-adresama u imeniku korisnika te ih onda pohranjuje. Kako je riječ o milijardama korisnika u svijetu, postoji velika šansa da su vaši kontakt-podaci u imeniku nekog od korisnika koji je dao svoj telefonski broj Meti, pa samim time, doduše iz neznanja, i vaše podatke.

Evo koje sve korake morate poduzeti kako biste provjerili ima li Meta vaš broj mobitela, telefonski broj i mail-adresu u bazi podataka na Facebooku, Messengeru i Instagramu. Ako Meta pronađe vaše podatke možete ih potom trajno izbrisati.

1. Odaberite koje kontakt-informacije želite pretražiti u Metinoj bazi podataka. Možete odabrati broj mobitela, broj fiksnog telefona ili mail-adresu.

2. Nakon što odaberete što želite obrisati, upišite svoj broj mobitela ili mail-adresu i odaberite na kojoj platformi želite da vam Meta pretraži podatke – Facebooku, Messengeru ili Instagramu.

3. Nakon što ste unijeli broj mobitela ili mail-adresu u prethodnom koraku, dobit ćete poruku na mobitelu ili e-poruku s kodom. Nakon što kod unesete, saznat ćete je li neko prenio vaše kontakt-podatke na Metine platforme. Potom onda, ako želite, možete izbrisati vaše podatke iz Metine baze podataka, ali i spriječiti njihov ponovni prijenos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.