PRISTALI NA NAGODBU

Kreator Fortnitea mora platiti 520 miliona dolara zbog kršenja privatnosti djece

Fortnite je igra koja se može besplatno preuzetiI, ali prepuna je dodatnog sadržaja koji se naplaćuje

Igrica je popularna među djecom. Ilustracija

A. K.

20.12.2022

Kreator videoigre Fortnite Epic Games pristao je platiti nagodbu u iznosu od rekordnih 520 miliona dolara zbog optužbi da je igrače, uključujući djecu, obmanuo i naveo na nenamjernu kupovinu te da je prekršio zakon o privatnosti djece.

Nagodba se dijeli na dva dijela, 275 miliona dolara platit će vladi SAD za podmirivanje troškova tužbi i taj je iznos najveći u hostoriji isplaćen za kršenje pravila Savezne komisije za trgovinu (FTC).


Mračni obrasci

Drugi iznos od 245 miliona dolara pokrit će povrat novca za korisnike koji su navodno oštećeni njihovim "mračnim obrascima i praksama naplate". FTC kaže da je ta brojka najveći iznos povrata novca ikada u slučaju igranja.

- Kao što je navedeno u našim pritužbama, Epic je koristio zadane postavke koje ugrožavaju privatnost i varljiva sučelja koja su prevarila korisnike Fortnitea, uključujući tinejdžere i djecu. Zaštita javnosti, a posebno djece, od zadiranja u privatnost na internetu i mračnih obrazaca glavni je prioritet - rekla je direktorica FTC-a, Lina Kan (Khan).

Fortnite je igra koja se može besplatno preuzeti na PC-u i konzolama, ali prepuna je dodatnog sadržaja koji se naplaćuje, što uključuje i čisto kozmetičke dodatke koji ne utječu na performans u igri, poput vrsta pobjedničkih plesova i različitih odijela za likove.

Brzorastuća industrija

FTC je optužio Epic Games da je narušio privatnost i prekršio dječja prava, odnosno da su prikupljaju osobne podatke djece mlađe od 13 godina koja su igrala Fortnite, bez obavijesti roditeljima i dobivanja njihova pristanka.

U tužbi se također tvrdilo da je kompanija koristila takozvane mračne obrasce kako bi prevarila igrače da naprave neželjene kupnje i dopustila djeci da skupljaju neovlaštene troškove bez ikakvog uplitanja roditelja.

Oglasili su se i iz Epic Gamesa. 

- Ni jedan developer ne proizvodi igru s namjerom da bi jednoga dana bio u ovoj situaciji. Industrija videoigara je brzorastuća, igrači imaju visoka očekivanja i nove ideje su najvažnije. Statuti napisani prije desetak godina ne navode kako bi se ekosustav gaminga trebao razvijati i operirati - navodi Epic Games pa još naglašava:

- Zakoni se nisu mijenjali, ali njihova primjena je evoluirala i dugogodišnje industrijske prakse više nisu dovoljne. Prihvatili smo ovu nagodbu jer želimo da Epic bude na čelu zaštite potrošača i pruži najbolje iskustvo našim igračima. Proteklih nekoliko godina unosili smo promjene kako bismo osigurali da naš ekosustav ispunjava očekivanja naših igrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.