KARDIO TRENING

Hit metoda iz 80-ih vraća se na velika vrata, ovaj trening je i zabavan

Osim što sagorijeva kalorije, ovaj trening pozitivno utječe i na vaše mentalno zdravlje

Step aerobik. stepper-ton.com

Z.K.

30.3.2024

U osamdesetima su najveće sretnice imale kasetu s Džejn Fondom (Jane), koja je u neonskom bodiju pokazivala vježbe i glasno bodrila sve žene koje su vježbale uz nju. Uz njene vježbe dosta je naših majki ujutro iz udobnosti doma odrađivalo korisne treninge.

Visoki intezitet treninga

Čini se, pak, da upravo step aerobik vraća slavu koju je imao osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća. Recimo, na TikToku je izrazito popularan zadržaj o stepper-tonu, moderniziranom step aerobiku. Ovo je trenutno jedna od najpopularnijih metoda vježbanja koja ne samo da je efikasna, nego i zabavna.

Ako želite odlazak u teretanu koji vam ne pada teško, koji je dinamičan i zabavan, step areobik odnosno stepper-ton je zapravo trening za vas. 

Ovo je klasičan kardio trening visokog intenziteta. Kombinira korake penjanja, skakanja i plesa na prenosivoj platformi s energičnom muzikom, stvarajući intenzivnu kardio rutinu koja istovremeno poboljšava kondiciju i koordinaciju. Ovi pokreti angažiraju glavne mišićne grupe, poput kvadricepsa, gluteusa i listova, dok istovremeno poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje.

Vježba i ples

Jedna od najvažnijih karakteristika step aerobika je njegova prilagodljivost. Bez obzira na to jeste li početnik ili imate dugogodišnje iskustvo vježbanja i odlaska u teretanu, step aerobik je pogodan za svakoga. 

Možete prilagoditi intenzitet i kompleksnost pokreta prema svojim mogućnostima. Osim što sagorijeva kalorije, ovaj trening pozitivno utječe i na vaše mentalno zdravlje. Da da, naučno je dokazano da svaka vrsta aktivnosti poboljšava mentalno zdravlje, ali step aerobik je zabavan i instantno podiže nivoe endorfina. Zašto? Zato što ujedno vježbate i plešete.

Cijeli trening je zasnovan na plesnim rutinama usklađenih prema playlisti, a sve to uz korištenje samo jedne aerobne stepenice. Nadalje, step aerobik nije samo fizička vježba, već i mentalni izazov. 

Usklađivanje koraka s ritmom muzike zahtjeva koncentraciju i koordinaciju, što može poboljšati vaše mentalne vještine i fokus. Ako tražite nov način vježbanja koji će vas izazvati i osvježiti, step aerobik je odličan izbor. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.