ISTRAŽIVANJA

Zbog ovoga niko ne voli tužibabe

Čak 90 posto anketiranih učenika je izjavilo da sa njima ne žele da se druže

Niko ne voli osobe koje stalno nekog tužakaju. Ilustracija

Z. K.

29.12.2021

Niko ne voli osobe koje stalno nekog tužakaju, pa tako ni djeca pokazalo je istraživanje naučnika iz Oklanda, koji su na tom pitanju testirali osnovce i srednjoškolce. Na uzorku od 1.000 djece, stručnjaci sa Novog Zelanda su zaključili da djevojčice i dječaci koji svoje vršnjake cinkare kod nastavnika i uvijek se drže po strani ne uživaju poštovanje djece, što ih čini najmanje popularnim.

Čak 90 posto anketiranih učenika je izjavilo da sa njima ne žele da se druže, jer im se ne dopada to što drugarstvo i kolegijalnost stavljaju iza naklonosti predavača, kojima se ulizuju. Kada su radili profil “tužibaba”, naučnici su otkrili da on nije univerzalan, jer su se među cinkarošima našli i najbolji i najlošiji đaci, što znači da ocjene nisu nikakav kriterij.

Prvima je interes bio da apsolutno osvoje nastavnike, a drugima da im se iskupe za loše ocjene i redovnim tužakanjem poprave status. Međutim, naknadnim testiranjem predavača, naučnici su otkrili da i 75 posto prosvjetnih radnika uopće ne poštuje đake koji im cinkare drugove, ocjenjujući da ih to ne čini dobrim osobama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.