REGION

Podgorica: Napadač na Ambasadu SAD ubio se slučajno

Avaz.ba

22.2.2018

Napadač na Ambasadu SAD ubio se slučajno, tvrdi podsekretar američkog Stejt departmenta Stiv Goldstein (Steve Goldstein). Kazao je kako se čini da je bomba eksplodirala kada ju je napadač bacio uzrak. Njegovo tijelo pronađeno je tridesetak metara od zgrade Ambasade. 

Vlada Crne Gore na Twitteru javlja da je napadač “počinio samoubistvo eksplozivnom napravom”, nakon što ju je neposredno prije toga “bacio s raskrižja pored Sportskog centra, u kompleksu Američke ambasade.


Čuvar obližnjeg Sportskog centra rekao je za AFP da je čuo "dvije eksplozije, jednu nakon druge. Policija je došla vrlo brzo i tijelo je odvezeno", dodao je.  

Napadač je bacio ručnu bombu preko zida kompleksa u dvorište, prema tvrdnjama očevidaca. Uprava crnogorske policije saopćila je da na zgradi Ambasade nije načinjena nikakva šteta osim kratera u dvorištu koji je ostao nakon eksplozije prve bombe koju je napadač bacio.

- Sinoć, oko ponoći, Dežurnoj službi centra sigurnosti Podgorica prijavljeno je da se u dijelu grada, kod Sportskog centra Morača, čula eksplozija. Službenici CB Podgorica su prekoputa Ambasade SAD, na zemljanom dijelu ka obali rijeke Morača, pronašli beživotno tijelo za sada neidentificirane muške osobe. Ova muška osoba je, prema aktivnostima koje su do sada poduzete, stradala usljed aktiviranja eksplozivne naprave u dvorištu Ambasade SAD - navodi se u saopćenju crnogorske policije.

- O događaju je obaviješten nadležni državni tužilac koji je rukovodio vršenjem uviđaja na licu mjesta. Izuzeti su tragovi s lica mjesta i oni će biti predmet vještačenja. Službenici Uprave policije su u komunikaciji s predstavnicima Ambasade SAD u vezi s ovim događajem. O svemu što bude utvrđeno daljnjom istragom, javnost će biti pravovremeno obaviještena - dodaje se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.