Star 200 godina

Srušio se jedan od najljepših mostova u Herceg-Novom

Vijesti.me
25.03.2018 13:50

Pješački kameni Vladičin most na Ljutom potoku, građen u vrijeme francuske uprave Herceg-Novim, urušio se i pao u vodu.

Stručnjaci kažu da je dio luka koji je pao u potok ostao čitav, što znači da se može izvaditi i ponovo ugraditi, a ostatak mosta restaurirati.

Na inicijativu Olivere Doklestić, prije mjesec je urađen idejni projekt sanacije mosta, čiji su autori prof. dr. Željka Radovanović s Građevinskog fakulteta u Podgorici, ekspert za kamene mostove, dr. Mirko Balabušić i Doklestić. Radnici preduzeća Stambeno-komunalnog prije dva mjeseca most su očistili od zelenog rastinja, a Komunalna policija je prije urušavanja mosta zabranila njegovo korištenje.

- Sada bi trebalo uraditi izvedbeni projekt i početi radove na sanaciji - kaže Doklestić i upozorava da je i kolski most u neposrednoj blizini iz 1947. godine, a koji je projektirao Vranić, izložen "podlokavanju" potoka i da bi i njega trebalo sanirati.

Svod mosta ima tzv. oživalni oblik, odnosno prelomljeni svod. Ekspertizu ovog, ali i još 20 starih kamenih mostova u hercegnovskoj općini, koji su građeni u raznim periodima, od turske, mletačke, francuske, austrougarske do jugoslavenske uprave, prije dvije i po godine uradili su profesori i asistenti sa novosadskog tehničkog fakulteta, departmana za građevinarstvo i geodeziju, a timom je rukovodila mr. Olivera Doklestić.

U izvještaju je tada, između ostalog, ocijenjeno da je "Vladičin most u lošem stanju, sasvim zapušten, s odvaljenim oporcima, odnesenim kamenim komadima koji su nekada činili krunu i ogradu i sa mjestimično podlokanim stranama".

Stručnjaci upozoravaju da ni Vladičin most, kao ni drugi kameni mostovi nisu uvršteni u zaštićeno graditeljsko naslijeđe hercegnovske općine.

Most građen prije 200 godina

Vladičin most je jedan od najljepših starih mostova u hercegnovskoj općini i sagrađen je prije 200 godina.

Tagovi

Herceg Novi
NA VRH