SUKOB KLANOVA "Kavčani" i "škaljarci " podijelili su se i sve češće se međusobno ubijaju

Nekad su bili ista ekipa, danas se međusobno ubijaju na ulicama Podgorice i Beograda

Avaz.ba

Foto: Savo Prelević


Napad eksplozivom, u kojem je prije nekoliko dana stradao Dražen Čađenović, šesti je od početka ove godine, a treći koji se vezuje za obračun klanova. 

Čađenović je ranije demantirao navode medija da je povezan s kriminalnim grupama. Uprkos, kako se saopćava, pojačanim aktivnostima policije kroz pretrese i akcije, kriminalne grupe nalaze način da neometano nastave svoje obračune. 

I jučerašnja ubistva Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića u centru Podgorice nameću pitanja da li nadležni, tužilaštva i pravosuđe daju sve od sebe kako bi na što bolji način pomogli policiji u borbi protiv kriminala i suzbijanju zločina. 

Kriminolog Velimir Rakočević kazao je za CdM da se radi o izdrilovanim kriminalcima, kriminalcima od “karijere”, koji ne biraju sredstva da dođu do cilja. Dodaje da oni nemaju strah od izvršenja zločina.

Još uvijek nisu riješena neka ubistva i napadi, koji su se desili u posljednje dvije godine, a koji se vezuju za kriminalne obračune. 

Bez novih informacija

Policija mjesecima provodi racije, akcije i pretrese. I pored toga, obračun klanova za sobom je ostavio još tri žrtve… U posljednja tri dana dogodila su se tri ubistva u Podgorici. Za mjesec dana bila su i tri napada eksplozivom koja se povezuju s obračunom klanova.

Podsjetimo, napad eksplozivom na diskoteku "Beagle", optičku ordinaciju "Oko" i napad u kojem je stradao Čađenović povezuju se s kriminalnim obračunima. Sva tri ta napada dogodila su se ovog mjeseca. 

O ovim zločinima nema novih zvaničnih informacija. Počinioci su za sada ostali nepoznati. Od tri pomenuta napada, u dva su meta bili objekti i osobe koje su navodno povezane s kavačkim klanom.

Policija se nije zvanično oglašavala s novim informacijama ni povodom ubistva Nike Roganovića, koje se dogodilo 26. jula 2017. godine, kao ni o napadu na njegovog sina Duška Roganovića, koji je teško povrijeđen u podmetnutoj eksploziji 25. aprila 2017. Oni su, prema navodima policije, povezivani s osobama iz kavačkog klana. To je Dušan Roganović ranije demantirao. 

Nema novih informacija ni o napadu na Vjekoslava i Jugoslava Lambulića.

Osumnjičeni za napade i ubistva izmiču tužilaštvu i sudu 

Policija je otkrila počinioce i osobe koje su povezane s ubistvom Gorana Lenca i napadom na Radojicu Zekovića, koji su se dogodili prošle godine, koji su nezvanično bili bliski s osobama iz kavačkog klana. Tako je Nikola Mršić, koji se tereti za ubistvo Lenca, u bjekstvu.

U bjekstvu je i Stevan Stamatović, koji je prvooptuženi za pokušaj ubistva Zekovića i stvaranje kriminalne organizacije, koji je navodno blizak škaljarskom klanu. 

U bjekstvu su i Vasilije Rafailović, Ratko Vušović i Ivan Cicmil, i oni se povezuju sa škaljarskim klanom, a optuženi su povezanost s ubistvom Đorđa Borete i Dragana Zečevića.

Prve reakcije na sigurnosno stanje…. 

Zbog odgovornosti i loše sigurnosne situacije jučer su direktor Uprave policije Slavko Stojanović i načelnik podgoričkog Centra sigurnosti Jovica Rečević, podnijeli ostavke.

Do promjena je došlo i u Agenciji za nacionalnu sigurnost. Nakon ubistava koja su se desila tokom ove sedmice u Podgorici, razriješen je rukovodilac podgoričkog Centra Agencije Milan Kovačević. 

Policija mora pojačati operativni rad

Rakočević je kazao da policija mora pojačati operativni rad. Ističe da ona mora biti na izvoru informacija kako bi mogla spriječiti zločin.

Sukob klanova je kompleksan problem. Dok je prisutan sukob interesa, u smislu da obračuni nisu dovedeni do kraja, ni jedna policija na svijetu to ne može preduhitriti. Imamo aktuelnu suprotstavljenost pojednih kriminalnih grupa - naglašava kriminolog. 

Sukob crnogorskih klanova i na ulicama Beograda

Nekad istu ekipu iz dva naselja u Kotoru podijelio je navodni “nestanak” kokaina, nakon čega su počeli obračuni. Sukobi između “kavčana” i “škaljaraca” zastupljeni su i na ulicama Beograda, ne samo u Crnoj Gori.

Tako, prema nezvaničnim informacijama, u ovim sukobima na beogradskim ulicama žrtve su bili i Dalibor Despotović, Davorin Baltić, Branislav Brano Šaranović, Slobodan Stevović, Goran Radoman, Blažo Đurović… 

Jesu li akcije i pretresi dovoljni za suzbijanje kriminala? 

Nakon pomenutih napada od početka ove godine, i zločina koji su se dogodili u posljednje dvije godine, postavlja se pitanje jesu li akcije policije, racije i pretresi dovoljni za borbu protiv kriminalnih grupa i suzbijanja njihovih sukoba.

Zaplijenjeni oružje, municija, eksplozivne naprave, novac, automobili, dokumenti, telefoni, kartice, privođenje određenog broja osumnjičenih, droga.. rezultat su višemjesečne intenzivne borbe policije protiv kriminala. 

A za navedena krivična djela, koja se vezuju za sukob klanova, nema novih zvaničnih informacija.

NA VRH

Podijeli članak na