CRNA GORA

Demokratska partija socijalista: Presuda Karadžiću opomena za budućnost

Crna Gora i njeni pravosudni organi imali su kontinuiranu, veoma uspješnu i konstruktivnu saradnju sa Haškim tribunalom

Prinscreen

Avaz.ba

21.3.2019

Demokratska partija socijalista pozdravlja odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za sudove u Hagu, kojom je Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini tokom 90-ih godina, saopćeno je iz stranke.  

- Podsjećamo da je Crnogorski parlament 2009. godine, prvi u regionu, usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici u kojoj se osuđuje genocid počinjen 1995. godine, a deklaracijom se osuđuju i sva druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Time je Crna Gora potvrdila svoju poziciju regionalnog faktora stabilnosti i države koja je, uprkos svim izazovima, uspjela da sačuva mir i stabilnost, i da učvrsti multinacionalni i multivjerski sklad, navode u saopćenju. 

Crna Gora i njeni pravosudni organi imali su kontinuiranu, veoma uspješnu i konstruktivnu saradnju sa Haškim tribunalom od njegovog osnivanja, dodaju iz DPS-a.  

Ta saradnja je nastavljena i sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, što potvrđuje i nedavna posjeta glavnog tužioca Mehanizma Serža Bramerca (Serge Brammertz)  Crnoj Gori. Tom prilikom Bramerc je pohvalio dodatno unaprijeđenu saradnju sa pravosudnim organima Crne Gore i ocijenio da će ona biti prihvaćena od strane međunarodnih partnera, što će se odraziti pozitivno i na pregovaračko poglavlje 23. 

Demokratska partija socijalista je u kontinuitetu podsticala i podržavala državne organe Crne Gore da daju puni doprinos i budu odgovoran partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa u radu Haškog tribunala kao međunarodnog instrumenta, kako bi se snažila borba protiv nekažnjivosti. 

- Duboko smo svjesni da nikakva presuda ljudima osuđenim za ratne zločine, pa ni Radovanu Karadžiću ne može vratiti mir u domove onima kojima je neko nastradao ili biti satisfakcija za izgubljene živote i žrtve koje su bile posljedice dugogodišnjih ratova na području Jugoslavije. Ipak, cijeneći dignitet i autoritet institucije koja je donijela presudu, vjerujemo da će ona barem djelimično ublažiti bol onima koji su izgubili najdraže, i biti opomena svima u budućnosti da ne mogu da čine djela protiv čovječnosti, koja ostavljaju trajne posljedice, dodaju iz DPS-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.