VARŠAVA

Đukanović: Današnji događaj značajan zbog aktuelnog konteksta i u Evropi i na globalnoj sceni

Crna Gora ima potrebu da prisustvuje na svim mjestima na kojima se slavi pobjeda nad nacizmom

Milo Đukanović. Instagram

E. Ma. / Avaz.ba

1.9.2019

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na poziv predsjednika Republike Poljske Andžeja Dude (Andrzej), prisustvovao je centralnoj ceremoniji obilježavanja 80. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata, koja se održava u Varšavi, piše Antena M.

On je, nakon ceremonije, poručio da je Crnoj Gori mjesto na ovakvim skupovima.

- Ja sam veoma zadovoljan da sam u svojstvu predsjednika Crne Gore imao mogućnost da prisustvujem jednom prvorazrednom međunarodnom političkom događaju - obilježavanju 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata. Mislim da je sam događaj dodatno značajan zbog aktuelnog konteksta i u Evropi i na globalnoj sceni - kazao je Đukanović.

Kako je ocijenio, očigledno je da je ovo vrijeme u kojem počinju da blijede sjećanja na važnost događaja poput današnjeg.

- I to ne samo zbog protoka vremena, već zbog rasta ekstremno desnih politika u Evropi koji pokušavaju da prekrajaju istoriju, da relativizuju zasluge oslobodilaca i pobjednika nad fašizmom, a istovremeno i da relativizuju odgovornost onih koji su se našli tada na strani fašizma - kazao je on.

Kako je ocijenio, Crna Gora je prisutna na ovakvom događaju, i to je ne samo historijski utemeljeno, već za Crnu Goru veoma aktuelno i značajno.

- Prije svega veličanstveni Trinaestojulski ustanak predstavlja i danas najvredniju legitimaciju Crne Gore pred Evropom i svijetom. Ali, čini mi se da, uz to, Crna Gora ima potrebu da prisustvuje na svim mjestima na kojima se slavi pobjeda nad nacizmom, te da prisustvuje svim događajima na kojima se veliča antifašizam kao trajna, moralna državnopolitička vertikala Crne Gore tokom njenog ukupnog historijskog trajanja, uključujući i aktuelno crnogorsko društvo- poručio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.