AKTUELNO Saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore

Neprihvatljivo miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore

Sve ovo se dešava samo zbog toga što je Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja donijela jedan pravni akt

Avaz.ba

Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore

Foto: Antena M


Komentarom Departmana za informacije i štampu Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica još jednom se, poslije izvjesnog zatišja, nažalost potvrđuje kontinuitet neprihvatljivog, teško razumljivog i flagrantnog miješanja Rusije u unutrašnje stvari jedne suverene, sekularne, evropske države, članice NATO i kandidata za članstvo u EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, prenosi Antena M.

- Sve ovo se dešava samo zbog toga što je Crna Gora, kao samostalna i suverena zemlja donijela jedan pravni akt.  Što je ukinula ideološki zakon star 50 godina i zamijenila ga zakonom koji je u saglasnosti sa svim poznatim međunarodnim standardima kojima se reguliše ova oblast. Zakon je u cjelini usaglašen sa mišljenjem Venecijanske komisije Vijeća Evrope, a sa njim se saglasile sve vjerske zajednice i svi njihovi predstavnici u Crnoj Gori osim SPC. Suprotno navodima ruskog MID-a, usvojenim zakonom se u Crnoj Gori na demokratski način regulišu sva pitanja iz ove oblasti, uključujući i pitanje vlasništva nad vjerskim objektima, što ne ugrožava ničije pravo na njihovo korišćenje. 

Nadali smo se da su iz događaja iz oktobra 2016. izvučene određene pouke i da su odnosi Crne Gore i Rusije oprezno i korak po korak krenuli normalnijim tokom. Komentari ruskog MID-a poput ovoga o kome je riječ ozbiljno ugrožavaju ovakav trend - saopćeno je iz MVP-a. 

Više o:

Crna Gora Rusija
NA VRH

Podijeli članak na