CRNA GORA

MVP pozvao ambasadora Srbije na razgovor: Nerazumljive pirotehničke orgije nad državnim simbolima članice NATO-a

Srbijanski organi sigurnosti nisu učinili gotovo ništa da onemoguće napad

Zapaljena zastava Crne Gore. Antenam.net

Sl. M. / Avaz.ba

3.1.2020

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore najoštrije je osudilo sinoćnji pokušaj paljenja crnogorske zastave ispred zgrade Ambasade Crne Gore u Srbiji.

- Nasrtaj na Ambasadu i državne simbole susjedne i prijateljske zemlje i članice NATO-a, a ustvari neometani nacionalistički pir, apsolutno je neprihvatljiv. Iako je atak na Ambasadu bio najavljen još prije dva dana i trajao više od sat, nerazumljivo je da organi sigurnosti Republike Srbije nisu učinili gotovo ništa da onemoguće pirotehničke orgije i napad na državne simbole Crne Gore - navodi se u saopćenju.


Zastava Crne Gore. Antenam.net

Obaveza zemlje prijema je, objašnjavaju, da osigura normalno funkcioniranje i sigurnost diplomatsko-konzularnih predstavništava drugih država i da spriječi ovakve incidente koji mogu negativno utjecati na bilateralne odnose dvije države.

- Pozivamo Vladu Republike Srbije da, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama, hitno reagira na ovaj vandalski čin i da nadležni organi što prije poduzmu odgovarajuće mjere protiv organizatora i počinilaca koji narušavaju sigurnost prostorija Ambasade Crne Gore. Zbog spomenutog incidenta i kontinuiranih nasrtaja na crnogorsku zastavu i Ambasadu u Beogradu, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je danas pozvan na razgovor u MVP - saopćeno je iz Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.