REGION

Evropska unija će pomoći Crnoj Gori u borbi protiv lažnih vijesti

Dezinformacija se smatra jednom od hibridnih prijetnji

Peter Stano. Avaz

Avaz.ba

17.1.2020

Evropska unija spremna je pomoći Crnoj Gori u borbi protiv lažnih vijesti, saopćio je u intervjuu Televiziji Crne Gore.

On naglašava da su "fake news" globalni fenomen koji zahtijeva odlučan odgovor te da u borbu protiv te pojave treba da se uključe svi činioci društva.

Stano navodi da EU pažljivo prati sva dešavanja u Crnoj Gori i sprema je da pomogne u borbi protiv sve češćeg širenja dezinformacija.

- Svjesni smo problema u CG i radimo s crnogorskim partnerima ne samo na političkom nivou već, također, i na nivou medija i civilnog društva, kako bismo se zajedno borili protiv lažnih vijesti i pružili našu pomoć. To je veliki izazov, zadovoljni smo što vam možemo pomoći, ali i vi morate da odradite vaš domaći zadatak kako biste se u Crnoj Gori borili protiv dezinformiranja, jer je to pitanje političkog utjecaja, kako iznutra tako i vani, i vi morate da izgradite otpornost i da budete spremi da se borite. To je, također, i uloga medija, ne samo političara koji su dužni da osiguraju sredinu koja je produktivna za profesionalne medije - rekao je Stano.

EU je tu da pomogne. Avaz

Dezinformacija i lažna vijest se smatraju jednom od hibridnih prijetnji koja, naglašava Stano, osim političara i medija zahtijeva učešće i ostalih aktera u društvu - civilnog sektora, sigurnosnih službi, sudstva...

- Važno je utjecati i na edukaciju javnosti kako da prepoznaju lažnu vijest i kako da kritički čitaju informacije na medijima, u portalima, u online svijetu koji je novi prostor za regulaciju. Vaše društvo je posebno osjetljivo, jer nije završen proces kako bi mediji bili slobodni od utjecaja politike i finansijskih faktora, to je dodatni izazov. EU je tu da pomogne, ali odgovornost je i na CG da pruži dodatne napore - navodi Stano.

A kako bi se održali i primijenili evropski standardi, jedan dio napora je, kaže Stano, i doprinos u stvaranju okruženja za rad novinara, u skladu s profesionalnim principima, kao i borba protiv autocenzure.

Portparol EK za vanjsku politiku i sigurnost ističe i da veliki broj lažnih informacija dolazi od aktera kojima nije u interesu stabilnost EU, pa je, kaže, od izuzetne važnosti, vijest provjeriti iz više izvora, konsultirajući medije koji su kredibilni i sigurni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.