BEZ GUŽVI

Na plaže 18. maja uz poštivanje distance?

Kupališna sezona godinama je zvanično počinjala 1. maja

Priprema se šest mjera. Arhiv

Avaz.ba / Vijesti.me

3.5.2020

Kupališta na Crnogorskom primorju mogla bi biti otvorena 18. maja, a "Morsko dobro", u saradnji s Institutom za javno zdravlje (IJZ), pripremit će set mjera kako bi gostima bila omogućena zdravstvena sigurnost.

To je za Vijesti.me rekao direktor "Morskog dobra" Predrag Jelušić, istaknuvši da je za zakupce plaža i ugostiteljskih objekata pripremljen i set olakšica - umanjenje zakupnina i plaćanje u 12 rata. 

Kupališna sezona godinama je zvanično počinjala 1. maja, a Jelušić kaže da procjene govore da će zbog pandemije koronavirusa biti u funkciji 18. maja.

Kupališta i privremene lokacije u zoni "Morskog dobra" stavit će se u funkciju u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i naredbama Ministarstva zdravlja, a za sada je procjena da će to biti 18. maja. Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom preporučujemo zakupcima da započnu pripreme na organizaciji kupališta, postavljanju bova, uslužnih objekata, spasilačke službe i slično. Ukoliko se ovaj rok potvrdi, realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji - kazao je Jelušić.

Predrag Jelušić. Agencije

Jelušić je najavio i set mjera za organizaciju kupališta.

- U saradnji sa IJZ-om i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, pripremamo set mjera radi poštivanja fizičke distance i sprečavanja potencijalnog širenja virusa. Te mjere podrazumijevat će organizaciju plažnog prostora na način da se omogući i vidljivo obilježi adekvatna distanca između kupača, ograničavanje broja istovremenih kupača u odnosu na kapacitet plažnog prostora, mjere održavanja čistoće i higijene na kupalištima, mjere koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge, mjere koje se odnose na organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima - rekao je Jelušić.

Predlog je upućen i Operativnom štabu za turističku privredu, Privrednoj komori Crne Gore, gdje je prihvaćen od strane Odbora za turizam i ugostiteljstvo.

On je rekao i da je donesen dodatni set mjera kako bi se pomoglo zakupcima. 

- Jedna od prvih mjera koje smo donijeli, bila je odlaganje roka za plaćanje zakupnine na tri mjeseca, počevši od 1. aprila 2020. Korisnicima ugostiteljskih objekata - restorana u zoni morskog dobra koji rade 12 mjeseci, odnosno tokom cijele godine, izvršit ćemo umanjenje godišnje naknade za period od 90 dana, odnosno za period kada su ugostiteljski objekti bili zatvoreni - precizirao je Jelušić.

Oslobođeni plaćanja naknada

Omogućili su svim zakupcima plaćanje godišnje naknade za 2020. u većem broju rata, uz obavezu dostavljanja bankarske garancije, s tim da posljednja rata dospijeva najkasnije do 1. decembra 2020. 

- Zakupce koji su hotelske objekte stavili u funkciju za potrebe karantina, oslobodili smo plaćanja godišnje naknade za 2020. Zakupcima koji imaju zaključene dugoročne investicione ugovore, omogućen je zastoj u realizaciji ugovorenih obaveza u periodu od 90 dana, računajući od 1. aprila 2020. 

Kvalitet morske vode ispitivat će se tokom jula i avgusta svakih deset dana, odnosno svakih petnaest tokom juna i septembra, najavio je Jelušić. 

Kontrola vode

On je istaknuo da će se voda kontrolirati češće i na više lokacija nego prethodnih godina zbog situacije u kojoj je sanitarna ispravnost od posebnog značaja za sigurnost zdravlja kupača.

Za razliku od mnogih drugih destinacija na Mediteranu, već imamo sklopljen ugovor s Institutom za biologiju mora, čiji će akreditirani laboratoriji ovog ljeta vršiti uzorkovanje i analizu morske vode na 110 uređenih i izgrađenih kupališta - kaže Jelušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.