GRANICE

Vlada Crne Gore usvojila izvještaj o zajedničkim graničnim prijelazima sa BiH

Utvrđen i osnovu za vođenje pregovora o zaključivanju Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, BiH i Hrvatske

Ranije određene lokacije budućih zajedničkih graničnih prijelaza. Avaz

Srna

4.6.2020

Vlada Crne Gore usvojila je izvještaj koji se odnosi na vođenje pregovora za zajedničke granične prijelaze sa BiH.  Pregovori Vlade Crne Gore i Vijeća ministara vođeni su u Sarajevu 11. i 12. marta i rezultirali su parafiranjem četiri aneksa sporazuma kojima su određene lokacije budućih zajedničkih graničnih prijelaza, saopćeno je iz Službe Vlade Crne Gore za odnose sa javnošću. 

U Crnoj Gori će zajednički granični prijelazi biti Vraćenovići–Deleuša, na putnom pravcu Nikšić–Bileća i Šćepan Polje–Hum na putu Plužine–Foča, dok će u BiH zajednički granični prijelazi biti Zupci–Sitnica na pravcu Trebinje–Herceg Novi i Klobuk–Ilino Brdo na putu Trebinje-Nikšić, navodi se saopćenju.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila osnovu za vođenje pregovora o zaključivanju Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, BiH i Hrvatske.

Vlada Crne Gore. Avaz

U dokumentu se navodi da je, budući da je Crna Gora veoma posvećena rješavanju bilateralnih pitanja sa susjedima, zaključivanje i izvršavanje međunarodnih ugovora o državnoj granici jedan je od značajnijih prioriteta u procesu pridruživanja EU, koji će doprinijeti unapređenju dobrosusjedskih odnosa i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

U saopćenju se ističe da odnosi Crne Gore sa BiH i Hrvatskom predstavljaju pozitivan primjer dobrosusjedske i prijateljske saradnje, a regionalni kontekst kojima teže dodatno ih povezuju i upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, shodno Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, pripremilo je Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, BiH i Hrvatske s cilju njegovog zaključivanja. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.