CRNA GORA

Opsadno stanje u Baru, mladić prijeti da će aktivirati eksploziv, evakuisana ulica i okolne zgrade

Ukoliko Vi ili bilo ko u ovoj državi pošalje vojsku, policiju da napadne radnike kako biste odbranili ovu lopovsku banku od nas, haos koji nastane vi ćete biti odgovorni, poručio je Baranin Dritanu Abazoviću

N. Aj. / CdM

28.12.2021

Edin Begzić - Avaz
Edin Begzić prijeti aktiviranjem eksploziva - Avaz
Edin Begzić - Avaz
Edin Begzić - Avaz
Edin Begzić prijeti aktiviranjem eksploziva - Avaz

Policija je evakuisala dio ulice u Baru, Crna Gora, zbog prijetnje Edina Begzića, sina bivših radnika "Primorke", da će aktivirati eksploziv ispred NLB banke u tom gradu, saopćeno je CdM-u iz policije. Begzić je naoružan eksplozivom, pištoljem, molotovljevim koktelima, a kako poručuje u videu kojim se obratio javnosti, NLB banku će tako naoružan držati pod kontrolom i to će raditi sve dok ona radnicima "Primorke" ne isplati novac koji im duguje.

- Evakuisane su okolne zgrade. Policija je na licu mjesta - kazali su CdM-u iz policije.

Pripadnici policije trenutno pregovaraju sa njim, a ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da je situacija kompleksna.

- Tamo su lica koja su kompetentna da se nose sa ovom situacijom - naveo je Sekulović.

U poslovnici nema nijednog službenika banke.

Begzić je prije početka radnog vremena poslovnice na ulazu poručio radnicima “da se sklone” i da ne ulaze u svoje radne prostorije, javlja portal Feral bar.

- Sve dok im se zadnji cent sa kamatom ne isplati, držat ću banku pod kontrolom. Imam veliku namjeru da se borim do kraja. Sa sobom ću imati full face masku za suzavac, pancir, molotovljeve koktele, pištolj sa mecima i dvije impovizovane ekplozivne naprave na daljinski upravljač. Sve je spremno i sve je tu. Tu će biti i kesice sa ekserima, ako dođe do eksplozije, da znate šta vas čeka, da ne mislite da vas foliram - poručuje Begzić u video obraćanju javnosti, prenosi CdM.

Begzić je prethodno poslovnicu NLB banke oblijepio natpisom “Vratite novac koji ste ukrali od radnika Primorke”.

- Ova banka je ukrala pare od poštenih građana, radnika "Primorke" još 2010. godine - ističe Begzić.

On je pozvao političare da ga ostave na miru.

- Da ste radili svoj posao, mi ne bismo bili u poziciji u kojoj jesmo - poručuje Begzić.

Baranin se obratio čelnicima Vlade i Skupštine, Zdravku Krivokapiću, Dritanu Abazoviću i Aleksi Bečiću pozivajući ih da se uključe u rješavanje problema.

- Vi ste trenutno na vlasti i imate moć. 2010. godine država pravi plan sa NLB bankom da se odobri kredit od 14,4 miliona eura, a da će u okviru toga kredita država reagovati da se isplate plate radnicima "Primorke". Mislim da je tada radnicima trebalo da se isplati nepunih 160.000 eura. Od kada su te pare otišle, radnici "Primorke" nemaju života, zdravlja, živimo kao u zatvoru, gladujemo. Jedino svjetlo u našem životu je ono svijetlo kad otvorim frižider - ističe ovaj Baranin.

Tvrdi da su za pljačku znali svi.

Vicepremijeru Dritanu Abazoviću poručuje da će ukoliko pošalje policiju, biti odgovoran za haos koji će da nastane.

- Ukoliko Vi ili bilo ko u ovoj državi pošalje vojsku, policiju da napadne radnike kako biste odbranili ovu lopovsku banku od nas, haos koji nastane vi ćete biti odgovorni. Isto tako ukoliko dozvolite da nas neko napadne i isprovocira haos. Pošto znam da ćete da analizirate svaki dio ovog videa reći ću vam samo jednu rečenicu. Među ovim radnicima su moji otac i majka i ja sam spreman da se i te kako borim za njih i da dam život za njih - poručio je Begzić.

Kako CdM podsjeća, za malverzacije prilikom reorganizacije barske kompanije "Primorka", optužen je Črtomir Mesarič, bivši direktor NLB banke iz Slovenije. Osim Mesariča, na optuženičkoj klupi su vlasnik grupe Krisma Nebojša Bošković, koji je privatizovao "Primorku", direktorka Krisme trejd Biljana Bošković, direktor Primorke Svetozar Marković, direktor Melgonija Primorke Vinko Marović i direktor Krisma motorsa Milenko Marković.

Prema stavu Tužilaštva, optuženi su nanijeli 6.651.611 eura štete državnom budžetu.

Tužilaštvo je Mesariča označilo kao organizatora kriminalne grupe i osobu koja je osmislila plan prema kojem je „Primorka” a.d. Bar u stečaju odustala od reorganizacije i da novčana sredstva dobijena od državne pomoći i kredita NLB banke upotrijebi za otplatu kredita "Krismi motors" i "Krismi trejd".

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, spriječeno oživljavanje proizvodnje i stvaranje uslova da "Primorka" može vraćati kredite iz svojih sredstava i vremenom se razdužiti, a sve sa ciljem da se zbog nemogućnosti otplate kredita realizacijom hipoteke dobije imovina ovog preduzeća za više puta nižu cijenu od realne vrijednosti i na preuzetu imovinu ostvari dodatnu dobit realizacijom investicija na predmetnom zemljištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.