POTPREDSJEDNIK VLADE CG

Abazović: Krivokapić je novim zaključcima htio obesmisliti odluku o sankcijama Rusiji

Abazović je poručio da postoji opcija da se elektronski zakaže sjednicu i da se izjasne, te da Crna Gora mora da u kriznim situacijama zauzima stranu kao i sve razvijene države.

Dritan Abazović. Arhiv

E. Ć. / Vijesti.me

17.3.2022

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da je današnja sjednica Vlade završena kada je na dnevni red došla tačka o uvođenju sankcija Rusiji. Poručio je da sjednica nije prekinuta, nego je premijer Zdravko Krivokapić izašao i rekao "sjednica je završena za danas", prenose Vijesti.

Abazović je istakao da je sve bilo u redu sve dok nije na dnevni red došla tačka o uvođenju sankcija Rusiji kada je Krivokapić predložio nove zaključke u odnosu na one koje je jednoglasno usvojila Komisija za politički sistem. 

- Trebalo je danas da se izjasnimo, bez obzira što bi neki članovi Vlade glasali na način na koji oni misle da treba, mi smo došli u situaciju da je premijer Krivokapić predložio nove zaključke, čime je htio da obesmisli odluku o sankcijama. Razlozi mi nisu poznati, mogu da ih pretpostavim, jedva smo imali kvorum danas. 



Poslata ružna poruka

Da nismo došli mi koji ne učestvujemo u posljednjem periodu ne bi bilo ne kvorume, ali ne možemo ove značajne stvari, koji se tiču međunarodne politike Crne Gore i međunarodnog ugleda Crne Gore, da obesmišljavamo - rekao je Abazović, te dodao da je pitanje za Krivokapića gdje su bili ostali ministri.

Abazović je naglasio da su zaključki Komisije za politički sistem bili vrlo jasni i usklađeni s onim što je Vijeće Evrope usvojilo, te da sve van toga nije ni pravno, ni politički ispravno. Ističe da je poslata vrlo ružna poruka.

- Šef diplomatije i ja smo tražili da se izjasnimo o zaključcima kakvi su bili predloženi, mislim da ni ostali ministri, pa i oni koji bi glasali protiv, nijesu imali ništa protiv toga, ali je nastao šum u komunikaciji i premijer je zaključio sjednicu - rekao je on.

Kazao je da postoji opcija da se elektronski zakaže sjednicu i da se izjasne, te da Crna Gora mora da u kriznim situacijama zauzima stranu kao i sve razvijene države.

Neće podržati Krivokapićeve zaključke

Abazović je naveo da je Krivokapić predložio da Ministarstvo vanjskih poslova nastavi sprovođenje politike u skladu sa Evropskom unijom.

- Ministarstvo vanjskih poslova ne može da se bavi time već se hipotetički sprovođenjem sankcijama bave drugi organi. Ne može MVP da oduzme jahtu. Tom izmjenom zaključaka pokušalo se opravdati da je to ista stvar.

Moj zahtjev je bio da se izjasnimo oko zaključka koji je bio jednostavan da se pridružujemo sankcijama, ali premijer je rekao da on vodi sjednicu i da ima pravo da predlaže, došlo je do rasprave sa šefom diplomatije i tu je sve završeno - rekao je Abazović.

Abazović je poručio da neće podržati zaključke onako kako ih je premijer predložio.

- Na nama je sada da iskomuniciramo da je Vlada u tehničkom mandatu i da je sastavljena od ljudi koji možda nemaju jasnu prozapadnu profilaciju i da nam možda treba još malo vremena kako bismo taj posao završili - poručio je Abazović, prenosi Vijesti.me.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.