PRAVDA NA STRANI VITEZOVA

Reditelj Danilo Marunović na protestima u Podgorici: Nikad niko od nas nije imao problem ni s jednim Bošnjakom, Albancem, Srbinom

Podijelili su komšije i zavadili porodice, koji nikad nisu bili protiv svoje države! Znali su da je to jedini način! Probudimo se dođavola, uzeše nam sve, govorio je Marinuvić ispred Skupštine Crne Gore

Danilo Marunović držao govor pred hiljadama okupljenih građana. Miraš Dušević/CdM

Piše: N. Aj.

17.11.2022

Crnogorski reditelj Danilo Marunović bio je večeras na protestima ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici.

Pred hiljama građana održao je govor, koji prenosimo u cijelosti:

- Očevu sobu krase gusle stare...

Osjećate li i vi ovo? Ovu energiju među nama, ovu groznicu slobode? Kad se koža naježi, a srce zalupa jako! Pozdravite i one koji noćas nisu fizički sa nama, jer im se prijeti otkazima i progonima, a ima ih puno!


Mjesto u Evropi

Prijatelji, eksplodirao je noćas duh kosmopolitizma, duh Evrope, duh civilizacije! Mi noćas branimo razum od zabluda. Pravdu od nepravde. Nećemo dat, ni po koju cijenu, da nam djeca kleče po podovima, nego ćemo ih slati na evropske i svjetske univerzitete! Nećemo da nam djeca ljube ruke ikome! Hoćemo da im idoli budu nobelovci, a ne popovi!

Kao što smo mi u nekoj drugoj epohi, na ramenima roditelja, evo ovdje preko puta, slušali da ćemo „letjet kao Dejo Savićević“, tako noćas nove generacije uče kako se brani svoja zemlja, dok mi letimo kao Savić i Joveta! Učimo ih da im je oduvijek mjesto u Evropi, jer im može biti! Jer im ga kuća - Crna Gora - daje!


Čuvamo jedni druge

Ustav. Sud. Država. Tražimo li mi previše? Jesmo li mi krivi što volimo svoju zemlju? Jesmo li mi krivi što nećemo da rušimo, već da čuvamo naše mauzoleje? Jesmo li krivi što čuvamo duh antifašizma! Čuvamo ga "kao noć od budnih"! "Čuvamo od vjetra i od hladne zime"! Jer smo prva zemlja koja je ustala u porobljenoj Evropi! Nećemo se stidjet toga zaista, nego bit ponosni, iz dubine svog srca! Smrt fašizmu, sloboda narodu.

Nikad ne zaboravite, da je nama dato da sačuvamo sklad između naših različitosti, kao vitezima sveti gral. I sačuvat ćemo ga, jer je kosmička pravda uvijek na strani vitezova! Ko je to od nas ikad imao problem i s jednim Bošnjakom, Albancem, Srbinom? Ma nikad niko! Ali itekako jesmo sa veliko državnim političkim megalomanskim egzibicijama poput velikosrpstva! E ne može! Ni onda, a ni sad! Ruka nam je bratski ispružena, svakom ko nas ne negira, ponižava, ko nam ne otima ono što nam je sveto! Ali!

Dok je za nas Cetinje bastion slobode i europejstva, za neke je bastion ekstremizma. Za njih su naši hrabri borci za ljudska prava dio ekstremističke grupe! E ne damo ih! Ne damo! Čuvamo jedni druge! Je li dogovoreno, braćo i sestre?? Svi za jednog jedan za sve! Čuvamo ih od prljave Vulinove propagandističke mašinerije! Oni su zamijenili noć za dan, a istinu za laž!


Nemamo više vremena za zablude

Nemamo više vremena za zablude, prijatelji! Jer, iako spram sebe imamo ogromnog i moćnog neprijatelja, ipak najveći neprijatelj smo sami sebi! Uspjeli su da nas podijele, i samo zbog toga umarširali u našu zemlju, kamuflirani u "demokratske procese", sa "neidentitetskim" politikama. Uspjeli su da nas ubijede u zablude pakujući ih kao "promjene"! Podijelili su komšije i zavadili porodice, koji nikad nisu bili protiv svoje države! Znali su da je to jedini način! Probudimo se dođavola, uzeše nam sve! Ovo je noć za naše ujedinjenje! Ovo je noć za kreaciju! Zagrlite svog komšiju koji drugačije misli, sjedite sa njim, i snagom dobrote u sebi, snagom istinskog patriotizma, prevaziđite razlike u idejama! Spašavajmo svoje ognjište, heeej! Završimo već jednom za vazda tu svetu dužnost! Dužnost ostavljenu nam u amanet od pradjedova!

Neka noćas, iz ove ulice, konačno krene ta ideja! Neka se pronese munjevito, harizmatično Crnom Gorom, neka je "svi gorski vuci iz planine" osjete, i najave, i neka to bude znak – kad smo zajedno, ima nas! Svanut će novi dan, u hiljade boja, Goro moja!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.