PODGORICA

Održan protest ispred Skupštine Crne Gore: Traže se opoziv Zakona o predsjedniku i deblokada rada Ustavnog suda

Student Ilija Vujačić pozdravio je okupljene na protestu nazivajući ih "oštricom crnogorske slobode" i poručujući da su se večeras okupili jer "je država iznad svega"

S. S. / CdM

20.12.2022

Protest ispred Skupštine CG - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici održan je četvrti protest Pokreta IMA NAS kome je prema ocjenama organizatora prisustvovalo oko 20 hiljada građana. Zahtjevi sa protesta su: opoziv Zakona o predsjedniku, dijalog i deblokada rada Ustavnog suda, raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, kao i stop pridruživanju inicijativi Otvoreni Balkan. Govornici su jasno kazali da je ovo borba za opstanak Crne Gore, te da više nema vremena za čekanje. Na večerašnjem protestu je saopšteno da se više od dvije godine trpi krivotvorenje, bezakonje i razvaljivanje Crne Gore za tuđe interese. Nakon protesta održana je mirna šetnja koja se završila ispred zgrade Delegacije EU u Podgorici gdje je pročitan Građanski proglas IMA NAS.

Izvršni direktor nevladine organizacije Forum “Luča” Nebojša Mrvaljević rekao je više nema vremena za čekanje.

Student Ilija Vujačić pozdravio je okupljene na protestu nazivajući ih "oštricom crnogorske slobode" i poručujući da su se večeras okupili jer "je država iznad svega".

- Zato što ne branimo ni fotelje ni partije. Zato što našu slobodnu misao ne mogu kupiti. Zato što Crnu Goru nosimo u srcu, a Evropu želimo na dlanu. Zato što nam basta - kazao je Vujačić.

Je li nam za ovo prošlost bila podloga, upitao je okupljene.

- Je su li za ovo tekli potoci krvi, kuće se gasile? A sinovi glavom odmjenjivali očeve? Zar su nekima spresniji dojč i tiket od države, nesretnici? Neću ih pitati sa čim će te pred đedove? No s čime idete pred potomke? Šta ćete im ostaviti, poslušnici? Iskopaše vam kuću, plaćenici! A vi gledate - rekao je Vujačić.


Predsjednica mladih antifašista Crne Gore, Tijana Vidaković na protestu je poručila da "borba ne smije stati", jer, ističe, ona odlučuje "hoćemo li biti građani svijeta ili ponizni sužnji velikosrpskih hegemonističkih ideja".

- Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača. Jesmo li? Danas nas, još jednom, okuplja taj otpor — IMA NAS! Tajna slobode počiva u hrabrosti i ona je zlatna nit našeg hiljadugodišnjeg trajanja - kazala je Vidaković.

Danas, dodaje, na ovom mjestu, shvatam, ponosni i prkosni moji saborci — vi ste sloboda.

- Zato naša borba ne smije stati, jer ona odlučuje hoćemo li biti građani svijeta ili ponizni sužnji velikosrpskih hegemonističkih ideja. Ovo je borba u kojoj ćemo pokazati jesmo li dostojni nepokornog imena crnogorske države - istakla je ona.

Tijana Vidaković: Naša borba ne smije stati. Miraš Dušević / CdM

Đorđe Šćepović je poručio da svi koji su na večerašnjem protestu su slobodni ljudi.

- Opet su nas sabrali i okupili beogradski poslušnici. Opet su nas ujedinili u svetoj obavezi da sačuvamo našu Crnu Goru. Jer, za razliku od njih, izdajnika kakve ova zemlja ne pamti, mi drugu domovinu nemamo. Za razliku od njih, mi nemamo gospodara osim Crne Gore. To je jedini gospodar kojem služimo - naglasio je on.

Okupljenima na protestu obratila se novinarka Tanja Pavićević koja je istakla da više od dvije godine se trpi krivotvorenje, bezakonje i razvaljivanje Crne Gore za tuđe interese.

- Svjedočimo desantu na Državu. Gledamo svjesno i zlonamjerno urušavanje institucija, beskrupuloznu partitokratiju, gaženje Ustava. Sve, kako bi nas zavađene, obespravljene, siromašne, odveli što dalje od sanjanog članstva u Evropskoj uniji - poručila je Pavićević.

Potpredsjednik i poslanik DPS-a Jevto Eraković je poručio da je ovo borba za opstanak Crne Gore.

- Ne dozvolimo da luču naše slobode lud vjetar ugasi. Vidi ova strašila koja hoće da opustoše sve što im je dopalo, ali se ne bojimo. Izdajničkoj mješavini suprostavimo se umnom silom. Znate kako kažu – Nikad svrab nje izazvao vuk nego vaška. Izdajnici ove zemlje boje se izbora. Ovo je borba za opstanak Crne Gore. Ovo proljeće mora biti crnogorsko, proljeće izbora. Zato neka grmi, neka pođu bujice sa crnogorskih ulica da speru ovu prljavštinu. Budi se Crna Goro, stiže crnogorsko proljeće - kazao je on.

Jevto Eraković. CdM

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.