DRAGAN IVANIČEVIĆ

Kapetan aviona koji je prevezao dječaka povrijeđenog od vatrometa: Osjećaj kada nekom pomognete je neopisiv

Čak ni pandemija covida -19 nije uticala na naše aktivnosti-letjeli smo na svim destinacijama u Evropi sa inficiranim pacijentima, ističe on

Dragan Ivaničević. CdM

S. S. / CdM

9.1.2023

Kada je kasno sinoć iz podgoričke Dječije bolnice dobio poziv za prevoz djeteta kome je vatromet nanio teške povrede, kapetan aviona Dragan Ivančević se ni jednog trenutka nije premišljao-za dva sata njegova čelična ptica je već bila u Beogradu. Stigli su na vrijeme da dječaku spasu ruku.

- Dobio sam informaciju da je dječaku ugrožena ruka i da mora stići u Beograd u roku dva- tri sata, što smo ispoštovali. Ovo nije prvi slučaj da su spašeni pojedini ekstremiteti pacijenata koje smo u ograničenom roku transportovani na Mikrohirurgiju u Beogradu - priča za CdM Ivančević, pilot Adriatic Airwaysa.

Više od 1.000 spašenih života

Adriatic Airways je crnogorska aviokompanija koja ima sve domaće i međunarodne certifikate za transport bolesnih i povrijeđenih lica, kao i transport organa.

- U svom postajanju imali smo preko 1.000 spašenih života. Ovaj posao radimo više od 25 godina. Također imamo stalni ugovor sa Ministarstvom zdravlja (KBC-Podgorica). Jedna smo od rijetkih kompanija u Evropi koja ima Evropski Cerifikat za Airambulance. Osjećaj kada nekom spasite život je neopisiv - ističe za CdM Dragan.

Njihov avion leti i u vremenima zatvorenosti aerodroma, bez obzira na vremenske nepogode.

Letjeli smo ka svim destinacijama u Evropi

- Naša posada dežura 24/7 za hitne slučajeve. Čak ni pandemija covida -19 nije uticala na naše aktivnosti-letjeli smo na svim destinacijama u Evropi sa inficiranim pacijentima. Austrija, Njemačka, Turska su bila odredišta za liječenje od korone. Teško je opisati kada nekome nosite ruku ili nogu u specijalnim zamrzivačima, i poslije određenog vremena ta ista osoba dođe kod Vas da se zahvali sa uspješnom operacijom i spasenim ekstremitetom. Letjeli smo sa djecom koja su pri rođenju bila potpuno slijepa, a takve intervencije su rađene u avionu. Bilo je mnogo toga, ne mogu se sjetiti baš svih letova, ali bilo ih je mnogo. I sinoć sam dobio poziv iz Dječije bolnice, poslije ponoći. Već oko jedan sat poletjeli smo za Beograd, dječak je prije dva sata poslije ponoci već bio na Mikrohirurgiji - ističe Dragan.

Podsjećamo, kako je kazao ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Nemanja Bečić, desetogodišnjem djetetu sinoć je u Podgorici amputirana šaka zbog povreda koje su izazvane pirotehničkim sredstvima. I brat ovog djeteta je takođe zaradio težu povredu šake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.