REGION

Kolinda Grabar-Kitarović ide u posjetu Australiji i Novom Zelandu

Avaz.ba

9.8.2017

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović iskoristit će skorašnje službene posjete Australiji i Novom Zelandu kako bi s čelnicima tih zemalja razgovarala o razvoju političkih i ekonomskih odnosa i obišla brojnu hrvatsku zajednicu koja tamo živi.

Grabar-Kitarović na put kreće u četvrtak, a prvu službenu obavezu ima u nedjelju u Sydneyu. Bit će to prva posjeta nekog šefa hrvatske države Australiji i Novom Zelandu nakon 22 godine. Franjo Tuđman ondje je službeno boravio 1995. godine, javljaju hrvatski mediji.

Na Pantovčaku ističu kako će Grabar-Kitarović naglasiti da Hrvatska s obje zemlje želi jačati bilateralne odnose, a manjinske hrvatske zajednice odličan su temelj za to.

U Australiji, prema službenoj statistici, živi gotovo 180.000 Hrvata, a sama hrvatska zajednica procjenjuje da je taj broj mnogo veći i da dostiže 300.000.

Na Novom Zelandu, prema procjenama, hrvatska zajednica ima oko 100.000 pripadnika.

Australija i Novi Zeland članice su Commonwealtha i stoga pažljivo prate događanja oko Brexita te tragaju za novim partnerima u EU.

Kako kažu na Pantovčaku, Hrvatska je jedna od članica na koju mogu računati, naročito imajući u vidu činjenicu da hrvatska zajednica predstavlja zajedničku sponu.

Službeni dio posjete Australiji počinje u nedjelju, 13. augusta u Sydneyu i završava pet dana poslije u Port Lincolnu. Hrvatska predsjednica će također boraviti u Canberri, Melbourneu i Adelaideu.

Tokom posjeta održat će i dva predavanja: na Univerzitetu Macquarie u Sydneyu govorit će o hrvatskoj kulturi i identitetu, a na Australskom institutu za međunarodne odnose u Canberri o hrvatskoj vanjskoj politici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.