PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Odnosi sa Slovenijom u vezi s graničnim pitanjem nisu u dramatičnoj fazi

Fena

24.4.2018

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je u utorak na Brdu kod Kranja da usprkos prijeporima, odnosi sa Slovenijom nisu u dramatičnoj fazi, komentirajući odnose sa susjednom državom u svjetlu pravnih postupaka koje je ona povela o arbitraži o granici i pitanja stare devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci.

Plenković je poručio kako je pogrešan stav Slovenije da se u rješenje pitanja za staru deviznu štednju svojim posredovanjem uključi Evropska komisija i najava Slovenije da bi mogla tužiti Hrvatsku ako ne obustavi postupke protiv Ljubljanske banke koji se vode pred hrvatskim sudovima, jer, kako je kazao, "u Hrvatskoj sudovi djeluju neovisno od vlade Republike Hrvatske".

Kada je riječ o graničnom pitanju vezano uz arbitražno rješenje i najavu Slovenije da će Hrvatsku tužiti sudu EU ako ne pristane na implementaciju arbitražne presude, Plenković je ponovio da je Hrvatska "na čvrstoj poziciji" i da je iz arbitražnog postupka izašla zbog njegove kompromitiranosti, iako je u taj proces ušla u dobroj vjeri, prenosi Hina.

Plenković je podsjetio da je Hrvatska lani Sloveniji ponudila okvir za bilateralni dogovor o tom "zapravo jedinom pravom otvorenom pitanju" i da je u tom okviru bilo moguće naći "pravedno i za obje strane prihvatljivo rješenje".

Na pitanja u vezi s najavama moguće slovenske blokade hrvatskog ulaska u šengenski prostor, ako Hrvatska ne pristane na primjenu arbitražnog rješenja, Plenković je odgovorio da blokade nisu dobar način za rješavanje pitanja, te da takav način ne bi koristio ni Sloveniji čiji bi interes i zbog nadzora nad ilegalnim migracijama trebao biti da Hrvatska što prije uđe u Šengen.

Plenković je, također, dodao da će Hrvatska ispuniti sve tehničke kriterije za ulazak u Šengen i da je cilj da u njega uđe do 2020. godine, kada će preuzeti šestomjesečno predsjedanje EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.