ODRŽALI SASTANAK

Plenković i Golob: Arbitražu mičemo iz dnevne politike

Ako neće biti razgovora, neće biti ni rješenja, kazao je Plenković

Plenković i Golob: Sa sastanka. Hina

FENA

14.7.2023

Hrvatski premijer Andrej Plenković i slovenski premijer Robert Golob poručili su u petak da granični prijepor između Slovenije i Hrvatske ne treba biti u fokusu dviju zemalja jer se radi o problemu kojem treba dati vremena i ukloniti ga iz dnevne politike.

Iako je pozicija Hrvatske i Slovenije "nepromijenjena" - Ljubljana priznaje arbitražnu presudu, a Zagreb je ništetnom zbog utjecaja na suce - postoji i razumijevanje za pozicije druge strane, potvrdili su Plenković i Golob nakon sastanka u Banskim dvorima.

Jasna stajališta

Plenković je naglasio kako stajališta Slovenije i Hrvatske jasna i da ne treba imati iluzija da će se to pitanje "riješiti preko noći".

Ali se "razgovori se mogu čitavo vrijeme kontinuirano odvijati".

- Ako neće biti razgovora, neće biti ni rješenja. Temu treba maknuti s političke pozornice, a razgovori se trebaju odvijati - istaknuo je Plenković, dodavši kako su hrvatsko-slovenski odnosi "sve bolji".

Plenković je kazao da rješenje treba naći na ekspertnoj razini".

Postoji “spremnost da se na ekspertnoj razini razgovora o istoj stvari iz dva kuta. Iz slovenskog kuta o provedbi arbitraže, a iz našeg kuta o traženju rješenja", dodao je.

Golob je rekao da pitanje arbitraže jedino o kojemu postoji neslaganje između Hrvatske i Slovenije.

- Ako isključimo arbitražu, čut ćete prijevod istih riječi - kazao je slovenski premijer, prenosi Hina.

Bez vremenskog pritiska

Istaknuo je kako za rješenje tog pitanja "nema vremenskog pritiska" te da "obično u prijateljskom duhu mnogo puta nađemo rješenja kada se to ne očekuje".

- Možda ćemo naći rješenje kada ćemo to najmanje očekivati - rekao je Golob.

Plenković je predložio i da se prekine praksa izdavanja kazni ribarima, što je "jedini element koji u javnom prostoru dotiče tu temu".

- Na taj način bi eliminirali iz javnog prostora jedini javni element koji može biti svojevrsna iritacija u inače izrazito pozitivnim odnosima - poručio je Plenković

No, čini se da je njegov slovenski kolega rezerviraniji prema tom prijedlogu.

- Vlada Slovenije je obvezna poštivati pravni red. Trenutno je jasno što pravosudni poredak određuje - odgovorio je Golob na pitanje novinara.

Golob će se kasnije u petak, u sklopu svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj, sastati s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.