HRVATSKA

Ustavni sud odlučio: Lex ''Agrokor'' u skladu s Ustavom

Večernji list
08.05.2018 11:16

Lex ''Agrokor'' je formalno i sadržajno ustavan, ocijenio je Ustavni sud uz izdvojena mišljenja sudija Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selanca.

Odluka je donesena povodom prijedloga ukupno 12 podnosilaca koji su tražili ocjenu ustavnosti 18 pojedinačnih odredbi te čitavog zakona. Vlada je valjano obrazložila potrebu da se u hitnom postupku donese lex ''Agrokor'' te je imala legitiman cilj za takvu intervenciju, opravdala je nužnost i sve zakonske intervencije razmjerne su cilju koji se htio postići.

Iz materijala koje su novinari dobili prije konferencije za novinare predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića proizlazi da nisu prihvaćeni prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu. Sud je u ustavnosudskom postupku pribavio i pet očitovanja Vlade, kao i stručno mišljenje katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Hrvatski sabor osporavani je zakon donio 6. aprila prošle godine. Prema njemu, trgovačko društvo se smatra sistemski značajnim ako zapošljava više od 5.000 radnika i ima obveze veće od sedam i po milijardi kuna. Zakonom je uređen postupak izvanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.

Cilj je zakona postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način. Vlada predlaže izvanrednog povjerenika kojeg onda odobrava i utvrđuje Trgovački sud u Zagrebu, i to ili na zahtjev samog dužnika ili na zahtjev vjerovnika, ali uz saglasnost dužnika.

Na temelju Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, pokrenut je proces izvanredne uprave u ''Agrokoru''. Povjerenikom je imenovan Ante Ramljak, a nakon njegova odlaska na toj je poziciji Fabris Peruško.

Na sjednici Vlade s koje je zakonski prijedlog upućen u Sabor premijer Andrej Plenković istaknuo je da Zakon poštuje hrvatski Ustav, nepovredivost prava vlasništva, kao i slobodnu poduzetništva,

No, nakon njegova donošenja u Ustavni sud stiglo je više zahtjeva za ocjenom ustavnosti. Prvi je, četiri dana od donošenja, podigao doktor pravnih nauka i medijski analitičar Goran Vojković.

On smatra da je lex ''Agrokor'' suprotan članu Ustava koji poduzetničku i tržišnu slobodu opisuje kao temelj gospodarskog ustroja i propisuje da država svim poduzetnicima osigurava jednak pravni položaj na tržištu. Osim što smatra da lex ''Agrokor'' ostale stavlja u nejednak položaj, Vojković ističe i da bi se zakoni trebali pisati za "opće i buduće situacije, a ne za neko konkretno preduzeće".

Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio je i utemeljitelj i vlasnik ''Agrokora'' Ivica Todorić, tvrdeći da su njima prekršena njegova ustavna i temeljna ljudska prava.

NA VRH