REGION

Zanimljivo istraživanje Eurobarometra: Hrvati koriste euro, ali brane kunu

Ilustracija

S. N.

23.5.2018

Statistička agencija Evrospke unije Euorobarometar objavila je veliko istraživanje javnog mnijenja u državama članicama koje svoju nacionalnu valutu još nisu zamijenili eurom.  

Zanimljivi su podaci koji se tiču Hrvatske.

Čak 91 posto anketiranih izjavilo je da je koristilo euro u svojoj zemlji, u kojoj je inače jedino platežno sredstvo kuna.

Ali, tek 19 posto njih za to je da se euro uvede čim prije. S druge strane, nekih četvrtina anketiranih hrvatskih državljana smatra da se ta valuta uopće ne treba uvoditi. Nikada!

Čak ukupno 78 posto anketiranih nije baš sklono ili je kategorički protiv preuzimanja valute EU. Od tog broja, 34 posto ispitanih prihvata promjenu valute, ali ''nakon određenog vremena'', dok 22 posto njih zagovara da se to desi ''što je kasnije moguće''. ''Kuna zauvijek'' - moto je odgovora 23 posto anketiranih hrvatskih stanovnika.

Da slika bude još gora, 74 posto anketiranih smatra da Hrvatska nije spremna za tu promjenu. Natpolovična većina ispitanika smatra da će to dovesti do gubitka dijela identiteta, te da će Hrvatska izgubiti kontrolu nad ekonomskom politikom (49 posto).

Eurobarometar je istraživanje uradio telefonom, razgovarajući s 1.005 hrvatskih građana.

Hrvatska bi trebala kunu zamijeniti eurom najranije 2022. ili 2023. godine.

Osim Hrvatske, istraživanje je obuhvatilo i Švedsku, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Bugarsku. Intervjuirano je ukupno 7.008 osoba, različitih socijalnih i demografskih karakteristika, telefonom na njihovom maternjem jeziku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.