Očaj zbog manjka radne snage: U Hrvatskoj sezonske radnike dovode iz Egipta

Slobodna Dalmacija
11.06.2018 19:00

Za sve kojima je to pitanje čudno, valja kazati kako je prva grupa od 11 sezonaca iz Egipta već stigla na jedan dalmatinski otok, piše ''Slobodna Dalmacija'', gdje će raditi u manjem hotelu kao pomoćno osoblje. Kako im je znanje engleskog jezika više nego skromno, mogu raditi samo poslove koji nemaju veze s direktnom komunikacijom s gostima. 

No, takvih će radnika u ovogodišnjoj sezoni u Hrvatskoj nedostajati još oko 15.000 da bi se zadovoljili kriteriji kvalitete usluge koju smo gostima obećali i naplatili. To su, doduše kasno, primijetili i političari, pa je Vlada RH upravo donijela odluku o povećanju kvote za sezonsko zapošljavanje stranaca, koja je za turizam dostigla 7.660 radnika, koliko ih poslodavci smiju uvesti iz inozemstva. Ali uzalud, jer ni inozemnih radnika za hrvatski turizam po sadašnjim plaćama – nema, donosi ''Slobodna Dalmacija''.

Da nije tako, ne bi ranije utvrđena kvota od 4.660 stranih radnika u turizmu za ovu godinu ostala tek napola iskorištena. Tako je za poslove pomoćnih radnika u turizmu preostalo još 1.359 dozvola, iako je navodno zaprimljeno i u postupku odobravanja još 1.538 zahtjeva. 

Po uvoznoj kvoti smije se uvesti 80 turističkih animatora, 100 masera posebnih vrsta masaža, 50 turističkih zastupnika, 10 instruktora ronjenja, 300 kuhara internacionalne kuhinje i još 400 "običnih" kuhara te čak 3.715 pomoćnog osoblja. 

Ali uprkos višemjesečnim potragama za radnicima u turizmu u Hrvatskoj i inozemstvu, njih jednostavno nema. Bolje rečeno, nema zainteresiranih za rad na određeno vrijeme od nekoliko mjeseci s plaćom dvadesetak posto nižom od hrvatskog prosjeka, kakve su sada u turizmu i ugostiteljstvu.

Ne čudi stoga da se očajni poslodavci nakon obilaska Srbije, Vojvodine, BiH i Makedonije, u mahom neuspješnoj potrazi za radnicima, sada okreću radnicima u nekim zemljama arapskog svijeta u kojima je standard značajno niži i prosječne su plaće između 200 i 300 dolara. Od Rumuna i Bugara kao sezonaca u našem turizmu već se odustalo, jer su oni ranije krenuli prema Austriji, Italiji i Njemačkoj, gdje su bolje plaćeni za iste poslove.

NA VRH