HRVATSKA

Komisija obnovila predmet protiv ministra Zdravka Marića o slučaju "Agrokor"

U aprilu je Komisija odlučila da Marić nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti prilikom izrade lex Agrokor

Zdravko Marić. Arhiv

Fena

27.8.2018

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je na radnom sastanku obnovila postupak u odnosu na ministra finansija Republike Hrvatske Zdravka Marića u vezi sa slučajem "Agrokor" te s njim spojilo novootvoreni predmet povodom prijave koju je Komisiji protiv njega podnio Živi zid, a otvorilo je i predmet u odnosu na hrvatskoga ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića.

Komisija je, kako se navodi u saopćenju na internetskim stranicama, na radnom sastanku razmatrala sadržaj prijava, osim Marića, zaprimljenih i protiv premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te potpredsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova, kao i sadržaj objavljenih iskaza bivše potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Martine Dalić, bivšeg vanrednog povjerenika u "Agrokoru" Ante Ramljaka i jednog od članova radne skupine koja je radila lex. Agrokor Zorana Besaka, datih USKOK-u. 

- U predmetu dužnosnika Zdravka Marića donesena je odluka o obnovi postupka koji se u odnosu na navedenog dužnosnika vodio pod brojem P-188/16. Također je donesen zaključak da će se novootvoreni predmet povodom prijave protiv dužnosnika Zdravka Marića, zaprimljene u petak, 24. avgusta 2018. godine, spojiti na navedeni predmet - stoji u saopćenju Komisije.

U aprilu je Komisija odlučila da Marić, koji je jedno vrijeme radio u "Agrokoru", nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti prilikom izrade lex Agrokor. U očitovanju Komisiji Marić je tada naveo da je nazočio samo na dva sastanka na temu "Agrokor", no prema svjedočenju bivše ministrice Dalić Uskoku, tih je sastanaka bilo više. 

Komisija je, u odnosu na ministra Božinovića, predmet otvorilo s obzirom na, kako se navodi u saopćenju, moguću nepodudarnost podatka dostavljenih Komisiji u predmetu koji se vodio protiv ministra finansija Marića, a koji je danas obnovilo, i podataka objavljenih u medijima o istim činjenicama.

Živi zid je Komisiji u petak prijavio i premijera Plenkovića, a Komisija navodi da je ta prijava "u bitnom istovjetnog sadržaja kao i već ranije zaprimljena prijava protiv istog dužnosnika, a povodom koje je otvoren predmet pod brojem P-193/18". 

- Slijedom navedenog, novootvoreni predmet protiv premijera zaključkom je spojen na postojeći predmet, u kojem su već poduzete radnje vezane za pribavljanje potrebne dokumentacije - navodi Komisija.

Povodom prijave koju je Živi zid u petak podnio protiv potpredsjednika Sabora Petrova otvoren je novi predmet pod brojem P- 271/18, dodaje se u saopćenju. 

U svim navedenim predmetima Komisija će od nadležnih državnih tijela i drugih osoba koje imaju relevantna saznanja zatražiti potrebna očitovanja.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.