"GOSPODAR DRŽAVE"

Vujnovac za 15 godina postao najmoćniji poduzetnik u Hrvatskoj: Evo s kim preuzima bivši Agrokor

Najavljeno preuzimanje Pavla Vujnovca većinskog udjela Fortenove saborska opozicija dočekala je žestokim kritikama

Vujnovac preuzima bivši Agrokor. Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

H. J. I.

2.12.2023

Kompanija Open Pass, koja stoji iza preuzimanja Fortenova grupe (bivši Agrokor), osnovana je u Malti, u maju 2020. godine, a jedini vlasnik te kompanije je kompanija Gain Alliance, također iz Malte. U vlasništvu je Pavla Vujnovca, koji ima većinski udio, te Damira Spudića i Josipa Jurčevića. Kompanija Gain Alliance osnovana je istog dana kada i Open Pass, 11. maja 2020. godine, u Malti, a te dvije kompanije nalaze se na istoj adresi u gradu Sliemi.

Protiv kompanije Open Pass u Malti se od avgusta ove godine vodi sudski postupak po privatnoj tužbi koji je pokrenuo Mihail Mohovikov, opunomoćenik ruske kompanije SBK ART, registrirane u Rusiji, a koja se nalazi pod sankcijama. Naime, preko kompanije SBK ART ruska Sberbank drži 42.5 posto vlasništva u Fortenova grupi, piše Index.hr.

Tužba u kojoj se spominju Vujnovac, Spudić, Jurčević te čelnik Fortenove Fabris Peruško pokrenuta je u Malti, i to za zloupotrebu položaja te iznudu s krajnjim ciljem preuzimanja Fortenova grupe i teška je, kako piše Malta Today, 40 milion eura.

No, krenimo redom.

Vujnovac "spašava" Fortenova grupu

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, rekao je kako je dogovor s kompanijom Open Pass ključna prekretnica za stvaranje nove vlasničke strukture u kojoj neće biti sankcioniranih dioničara. Peruško je najavio da će ti dioničari biti kompenzirani u skladu sa sankcijskom regulativom.  

U vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, SKB ART, odnosno Sberbank, drži 42.5 posto, Open Pass Limited ima 28.19 posto, VTB Europa 7.39 posto, dok manjinski vlasnici drže 21.9 posto. Open Pass je pristao osigurati ukupan iznos transakcije za izbacivanje ruskih udjela pod sankcijama, a tom transakcijom omogućit će se i konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora.

Kao što smo napisali u uvodu, kompanija Open Pass, koju je Peruško predstavio kao spasitelja Fortenova grupe, registrirana je u Malti te je u većinskom vlasništvu kompanije Gain Alliance. Kompanija Gain Alliance ima 1.200 udjela, od čega Pavao Vujnovac drži njih 840 (70 posto), Josip Jurčević 240 (20 posto), a Damir Spudić 120 (10 posto).

Posljednja promjena vlasničke strukture bila je krajem juna ove godine.

Vujnovcu je trebalo manje od 15 godina da postane najveći

Pavao Vujnovac trenutno je najmoćniji poduzetnik u Hrvatskoj, njegove kompanije su ključne u hrvatskoj energetici, a odnedavno je proširio svoje poslovanje i utjecaj na niz drugih gospodarskih područja, od trgovine i prometa do hotelijerstva. 

Prema službenoj biografiji, Vujnovac se, nakon diplome na osječkom Ekonomskom fakultetu, 2006. godine na konkursu zaposlio u Prvom plinarskom društvu. U to vrijeme, PPD je bio mali regionalni distributer plina u vlasništvu njemačkog E.Ona.

Vujnovac ubrzo preuzima kompaniju koja je u to vrijeme imala velike dugove, a nakon što je 2012. godine PPD postao lokalni partner moćnom ruskom Gazpromu, krenuo je uzlet te kompanije, a tako i Pavla Vujnovca. 

Preko holding kompanije Energia naturalis Vujnovac upravlja s dvadesetak kompanija s različitim portfeljima - od nabave i veleprodaje plina do logistike, željezničkog kargo prijevoza, otkupa i prerade voća i povrća.

Vujnovac je danas utjecajan u nizu hrvatskih kompanija, a od formiranja Fortenova grupe 2019. godine sve se češće spominje u kontekstu trgovine. Vujnovcu je trebalo manje od 15 godina da od prvog zaposlenja dođe do titule najmoćnijeg poduzetnika u Hrvatskoj.

Obavještajac kao glavni operativac Pavla Vujnovca

Kada se spominje Vujnovac, neizostavno je ime Josipa Jurčevića, njegovog dugogodišnjeg poslovnog partnera i glavnog "operativca". Vujnovac i Jurčević sarađuju u brojnim kompanijama, tako da "posao na Malti" nije iznenađenje. Jurčević, rodom iz Tomislavgrada, bio je dugo godina visoko rangiran u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, a navodno je pripadao struji koju su vodili Tomislav Karamarko i Milijan Vaso Brkić.

Ukupno je deset godina bio zamjenik direktora SOA-e, a tu državnu službu napustio je zadnjeg dana 2012. godine te odmah postao direktor kompanije Luka Ploče energija. Nakon tog zaposlenja postao je neiscrpan ulagač, odnosno poduzetnik i hotelijer koji stoji iza izgradnje niza vila, hotela i ostalih smještajnih objekata. Danas je jedan od najimućnijih Hrvata.

Spudić kao ministar finansija

- U Hrvatskoj još samo ministar finansija upravlja većim iznosom od Damira Spudića - na taj način specijalizirani mediji predstavljaju Damira Spudića, finansijskog direktora i člana niza uprava u kompanijama koje posjeduje ili kontrolira Vujnovac. Ako je Jurčević glavni operativac, Spudić je osoba od najvećeg povjerenja Pavla Vujnovca.

Spudić je karijeru počeo 2005. godine kao finansijski savjetnik u tadašnjoj Hypo banci, tri godine kasnije bio je voditelj poslovnice, a 2010. godine regionalni voditelj prodaje za Slavoniju. Kako je jedan od klijenata te banke bio PPD, Spudić je upoznao Vujnovca te prešao u tu kompaniju još 2012. godine, kada počinje uzlet PPD-a i samog Vujnovca. 

Oglasio se i Todorić

Ivica Todorić komentirao je prodaju Fortenove i ulazak Pavla Vujnovca u većinsko vlasništvo bivšeg Agrokora.

- Ne želim komentirati međunarodni kriminal i slučajeve koji predstavljaju ozbiljnu ugrozu nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. Zna se (ili barem bi se trebalo znati) koja tijela države imaju obavezu i nadležnost nadzora i komentiranja takvih prijetnji sigurnosti građana RH - poručio je Todorić.

Najavljeno preuzimanje Pavla Vujnovca većinskog udjela Fortenove saborska opozicija dočekala je žestokim kritikama, uz ocjenu da je time Vujnovac postao gospodar Hrvatske, a što mu je omogućila vlada Andreja Plenkovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.