VLASNIK AGROKORA

Todorić nakon odluke Suda: Sve im se srušilo kao kula od karata, sto posto dobijam

Znao sam da je iza svega Plenković, napravili su zločin. Došli su u moju firmu i ucijenili me, rekao je on

Todoić: Palo najskuplje vještačenje u historiji Hrvatske. Marko Prpić / Pixsell

E. Ć.

6.11.2023

Visoki kazneni sud Hrvatske donio je odluku kojom je knjigovodstveno-finansijsko vještačenje Ismeta Kamala iz KPMG-a izbačeno iz spisa.

Ovo vještačenje predstavljalo je ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih. 

Ovo vještačenje je plaćeno čak 1,3 miliona eura, te je najskuplje u historiji Hrvatske, ali je na kraju proglašeno nezakonitim jer je bila u sukobu interesa.

Odluka suda

Nakon odluke Visokog kaznenog suda Hrvatske medijima se oglasio Ivica Todorić i izjavio kako je sudski proces u slučaju Agrokora "mrtav".

- Pred sobom ćemo uskoro imati jedan velik izazov o kojem ne želim ni razmišljati, ovo je veliki udarac na hrvatski budžet.

Vi znate odluku suda. Ja se s vama družim puno godina i znate što sam govorio ranije. Znate moje dokaze, izjave i sve što sam iznosio. Nažalost, sve se pokazalo istinom, i to nažalost za one koji su pokrenuli ovaj politički zločinački proces. 

To im se danas ruši kao kula od karata, sto posto ću dobiti arbitražu. Izgleda da niko nije svjestan kakva se šteta radi. Nevjerojatno je da jedna država s takvim mogućnostima ne razumije u kakvu se avanturu upustila - rekao je Todorić.

Kazao je da "ovaj slučaj traje godinama, a da nakon svega ova sramota ne može biti veća".

- Glavna županijska tužiteljica potpiše ugovor s čovjekom koji nije vještak, o čemu mi pričamo. Pred sobom ćemo uskoro imati jedan velik izazov o kojem ne želim ni razmišljati, ovo je veliki udarac na hrvatski budžet.

Znao sam da je iza svega Plenković, napravili su zločin. Došli su u moju firmu i ucijenili me. To su oni privatno htjeli, a kasnije smo dobili ugovore koje smo trebali potpisati u kojima je potpis Plenkovića koji je Rusima privatno htio predati moju firmu. 

Onda je krenula i njegova banda koja je napisala zakon za sebe, preuzeli su kompaniju, da bi danas bila uništena, a država je dobila enormne zahtjeve za odštetu - izjavio je Todorić.

Neko bi odgovarao da je pravna država

Todorić je ponovio kako bi neko politički i krivično odgovarao da je Hrvatska ''pravna država''. Kazao je i kako je ponosan, iako su njegovoj porodici i saradnicima napravili veliku štetu. Na pitanje što ako DORH odluči nastaviti s procesom, Todorić je poručio kako bez ovog vještačenja to ''ne mogu''.

- Tu nema ničega, nema sadržaja. Laž je da sam svoju firmu oštetio za milijarde. A oni su ukrali milione i nikome ništa. Ne bojim se nastavka procesa, to je mrtvo. Plenkovića samo interesira moć i to je njegov cilj, ali ne može dobiti izbore, a mislim da će ih i teško dočekati - dodao je on.

Nije želio govoriti o samoj arbitraži iako je naveo da su "dobili sve u dlaku".

- Dosad je puno miliona potrošeno. Građani će platiti. Imamo cijelu ekipu Borg grupe koji su radili na optužnici, a sve ih je povezivao Plenković. Dalić je više puta rekla da moraju čekati što će Plenković reći. 

Ja imam čitav niz dokaza da je i nju maknuo kada mu više nije trebala, a i da i dalje petlja s Agrokorom - rekao je Todorić, dodajući kako je potpisao Lex Agrokor u situaciji kada mu je policija upala u kuću, a u javnosti su bile objavljene razne ''laži''.

- Počele su me zvati banke, poslovni partneri, pitali su me što se događa, a nisam ni ja znao. Da sam to odbi, dogodilo bi se to da bi Agrokor počeo imati problema, i zbog toga bi me vjerojatno hapsili istog časa. 

Pamtite: to je riješeno na sudovima, imamo takvu dokumentaciju da to nitko ne spori. Taj sud u Washingtonu je iznad svih sudova, njih ne interesira Lex Agrokor, oni naknadu štete rade po specifičnom principu. Mislim da je jedini izlaz iz ovoga da zajedno napadnemo Plenkovićevu hobotnicu kako Hrvatska ne bi došla u dramatično lošu poziciju.

Zakoniti dokaz

Inače, da se ne radi o zakonitom dokazu, usprkos činjenici da se radi o najskupljem vještačenju u povijesti hrvatskog pravosuđa, godinama je tvrdila i Todorićeva odbrana. Njegov branitelj Fran Olujić tu je tvrdnju ponovio i danas za "Večernji list" koji je, komentirajući najnoviju odluku, poručio kako sud ''mora odbaciti optužnicu'' jer se s ključnim vještačenjem više ne može ''ništa''.

- Ja se zaista nadam, u biti znam da tamo još uvijek ima vrlo kvalitetnih ljudi, pravih profesionalaca, dobrih pravnika, ja se samo nadam da će se neko tamo dozvati pameti i da se neće više na ovako nedopustiv način kockati novcem hrvatskih poreznih obveznika. 

Drugim riječima, da neće sada ponovno platiti neko vještačenje milion ili milion i pol eura novaca svih nas, a da od toga neće biti ništa - rekao je Olujić.

Podsjetimo, bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. 

Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 miliona kuna, a ostatak od oko 320 miliona kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV. 

 O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.