HRVATSKA

Nakon što su rastjerali zaštitare, Kinezi naručili čeličnu konstrukciju za Pelješki most

Predviđeno da će brodovi s građevinskim materijalom maksimalno putovati 35 dana

Gradnja ide planiranim tokom. Avaz

Avaz.ba

20.1.2020

Iz dva pogona u Kini u Hrvatsku će krajem ove sedmice krenuti prvi kontingent segmenata čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta, piše Večernji. 

Hrvatske ceste, kako navode, su dobile potvrdu od izvođača radova "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) da će prvih 29 segmenata rasponske konstrukcije prema gradilištu mosta krenuti 25. januara, odnosno na Kinesku novu godinu. 

Pri tome je predviđeno da će brodovi s građevinskim materijalom do Hrvatske maksimalno putovati 35 dana, no očekuje se da će na gradilište stići u kraćem roku. 

Stiže prvi kontingent segmenata čelične rasponske konstrukcije. Avaz

Tako se predviđa da će prvi segmenti konstrukcije biti isporučeni u drugoj polovini februara.

Večernji piše kako isporuka obuhvata dostavu baznih segmenata centralnih stubova u moru te određenih segmenata čelične rasponske konstrukcije predviđenih za bočni dio mosta. 

Pelješki most. Ivo Cagalj/PIXSELL

Podsjetimo, prije dva dana kineska firma "China Road & Bridge Corporation" otpustila je zaštitare koji su čuvali i nadzirali izgradnju Pelješkog mosta. 

Hrvatski mediji su prenijeli kako takva odluka ne iznenađuje jer su kineski graditelji poznati kao oni koji itekako vode računa o troškovima, no s druge strane ne treba zanemariti ni aspekt sigurnosne zaštite koji ovakvim potezom postaje upitan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.