REGION

U Zagrebu 13 novozaraženih , Bandić poručio da će svima rezati plaće

Ukupno je zaraženo 408 osoba

Bandić: Nismo imali značajnijih odstupanja od mjera. Arhiv

Avaz.ba

13.4.2020

U 12 sati počela je redovna dnevna konferencija o stanju u Zagrebu. Saopćeno je da je u Zagrebu zabilježeno 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je novih 320 osoba. Ukupno je u Gradu Zagrebu zaraženo 408 osoba. 

Prije Milana Bandića govorili su djelatnici grada koji govore o stanju u Zagrebu što se tiče potresa i koronavirusa. 

Vjekoslav Jelić, iz Ureda za zdravstvo, rekao je da je tokom praznika testirano 320 građana.

- Od toga je 13 pozitivnih na koronavirus. Ukupan broj u Gradu Zagrebu je 408 - rekao je.

Marko Rašić, načelnik PU Zagrebačke, kazao je da policija nastavlja s aktivnostima.

- U zadnja dva dana evidentirali smo četiri osobe koje su kršile mjeru samoizolacije. Ne možemo biti zadovoljni dok god se ta mjera krši. Trenutno su 2.864 osobe u samoizolaciji, pozivam ih da se suzdrže - rekao je Rašić.

Dodao je da je u zadnja dva dana je bilo puno građana na javnim površinama.

- Što se tiče kršenja mjere rada ugostiteljskih objekta, u subotu smo evidentirali jedan caffe bar, a u nedjelju jedna pekara na području Trešnjevke su radili - rekao je Rašić. Kaže da je 11 pozitivnih policajaca.


Bandić: Otvaramo pregovore. Pixsell

Riječ je uzeo Bandić.

- Načelnik policije je konstatirao da ova dva dana nismo imali značajnijih odstupanja od mjera. To znači disciplina i samodisciplina naših sugrađana, zahvaljujem im. Drugo, želim se još jednom zahvaliti vama koji se još niste umorili, hvala vam što ste ustrajni, što ste s nama. Treće, kad se već dogodilo ovo, molim sve sugrađane, posebno molim Gornji i Donji Grad, kad već sa svojih tavana spuštaju građevinski materijal, neka očiste i tavane od glomaznog otpada. I da ga se odloži pored građevinskog, mi ćemo ga otpeljati tamo gdje treba - rekao je Bandić.

Bandić je odgovorio i kakva je situacija s bojlerima.

- Oko pet stvari nema pogađanja. Taj zakon koji donosimo mora biti pravedan, životan, provediv, transparentan i usuglašen sa strukom - rekao je Bandić. Dodao je da je sastanak u petak.

Kaže da Grad treba obnoviti institucije, a država svoje.

- Zakonski okvir mora omogućiti da se pomogne ljudima, to oni neće moći sami obnoviti - rekao je Bandić. Dodao je da je malo onih koji su osigurali svoju imovinu.

Govorio je i o plaćama.

- Želio bih vjerovati da nije zadnja plaća cjelovita ona za mart. Ali teško da će se to dogoditi, otvaramo pregovore, morat ćemo ići na kresanje primanja na svim razinama u Gradu. Koliko i kako, bit ćete informirani - rekao je Bandić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.