BIO GRADONAČELNIK ZAGREBA

Vrhovni sud Hrvatske obustavio postupak protiv pokojnog Milana Bandića

Bandić se teretio i da je od Palac, voditeljice tržnice, tražio da građanskoj inicijativi bez osnove ustupi na besplatno korištenje štandove, te da je Palac tako i postupila

Milan Bandić, Zdenka Palac i Ivica Lovrić. Tportal

E. Ć. / Dnevnik.hr

7.2.2022

Vrhovni sud Hrvatske objavio je danas da je obustavio postupak protiv pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića te Ivice Lovrića i Zdenke Palac. Oni su se sumnjičili na zloupotrebu položaja i ovlasti u korist inicijative koja je skupljala potpise za referendum.




Korist od 308.888,90 kuna

Također, odbijena je i žalba USKOK-a, te potvrđena prvostepena presuda Županijskog suda u odnosu na Ivicu Lovrića i Zdenke Palac. Time je postala pravomoćna presuda kojom je Lovrić oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti pomaganjem i Palac da je počinila kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Vrhovni sud Republike Hrvatske obustavio je kazneni postupak u odnosu na prvog optuženika koji je u međuvremenu umro. Inače, Bandić se teretio i da je od Palac, voditeljice tržnice, tražio da građanskoj inicijativi bez osnove ustupi na besplatno korištenje štandove, te da je Palac tako i postupila. Na taj način je pribavljena imovinska korist od ukupno oko 80.000 KM.

Prvostepenom presudom oslobođeni optužbe

Svi su optuženici prvostepenom presudom oslobođeni optužbe zbog kaznenih djela zlouporaba položaja, trgovanje utjecanjem i zloupotreba položaja i ovlasti pomaganjem.

- Niti jedan dokaz izveden u toku postupka ne upućuje da je prvi optuženik svojim autoritetom utjecao na treću optuženicu da bi ona, nemajući za to nikakve osnove, besplatno dala na korištenje štandove navedenoj građanskoj inicijativi. 

Upravo suprotno, iz dokaza proizlazi da je postupala zakonito, u skladu s dotadašnjom praksom tržnica koja se provodila u vezi davanja štandova neprofitnim udrugama. Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je drugog optuženika i treću optuženicu oslobodio optužbe - navedeno je u odluci Vrhovnog suda, prenosi "Dnevnik.hr".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.