SPREMNI ZA SEZONU

Otkrili plan: Šta ako odete na ljetovanje u Hrvatsku i zarazite se koronom

Hrvatski ministar zdravstva je uvjeren kako je zdravstveni sistem te zemlje spreman za ljeto

Beroš otkrio plan za ljeto. Agencije

Avaz.ba

17.5.2020

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV i razjasnio misterij viška putnika u famoznom avionu iz Frankfurta. Objasnio je kako je došlo do ovakve greške i jesu li svi putnici spornoga leta pronađeni. Kontradiktornosti oko leta iz Frankfurta, na kojemu je izbila zaraza, pojavile su se kada je otkriveno da je u avionu bilo 115 ljudi, a ne 74 kako se prvobitno tvrdilo. 

Ministar Beroš razjasnio je kako je došlo do takve zabune i jesu li pronađeni ostali putnici. 

- Ne bih rekao da je došlo do zbrke. Brojka je bila prva i preliminarna jer su se putnici obrađivali po skupinama. Do kolege Capaka došla je prva brojka, a kasnije su obrađeni svi putnici, popodne su obrađeni svi putnici i tako se došlo do konačne brojke. S tog leta nemamo puno dodatnih kontakata oboljelih. Svih 115 putnika je pronađeno, pozitivnih je 14 - kazao je Beroš.

Spremni za ljeto

Hrvatski ministar zdravstva je uvjeren kako je zdravstveni sistem te zemlje spreman za ljeto. 

Naš zdravstveni sistem do sada je savršeno odradio svoju ulogu, no morat ćemo unaprijediti zdravstveni sistem na području naše obale. Imat ćemo sastanak s Ministarstvom turizma iduće sedmice - rekao je Beroš. 

Najavio je kako je moguće da u svakom hotelu bude zdravstveno osoblje koje bi bilo zaduženo za turiste. 

- To se nalazi i u dokumentu Evropske komisije. Naš zdravstveni sistem je potpuno spreman prilagoditi se novim okolnostima - rekao je on. 

Beroš je objasnio i šta će se dogoditi s turistima koji dođu na odmor u Hrvatsku i koji se zaraze, gdje će se ti pacijenti liječiti i ko će snositi troškove liječenja. 

- Odgovor na to pitanje ovisi o bilateralnim dogovorima s pojedinim zemljama. Postoje modaliteti, ovisit će o kliničkoj slici. Napravit ćemo dogovor sa svakom zemljom - rekao je ministar.

Vili Beroš. Arhiv

O zamjeni pacijenata u KBC-u Split

Inspekcija Ministarstva zdravstva bila je u KBC-u Split zbog zamjene identiteta dvije pacijentice. Ministar Beroš govorio je o nadzoru cijelog slučaja.  

- Zdravstveni nadzor je izvršen. Uzeta je sva dokumentacija i dopis Hitne koja je vraćala pacijenticu. U toku je analiza svih tih dokumenata, jer doista je riječ o velikoj pogrešci. Neko će odgovarati ako se tako utvrdi - rekao je on .

Govorio je i o mjerama za izbore i šta ako recimo neko mjesto ili županija bude moralo u karantin za vrijeme parlamentarnih izbora.  

- Sada je nemoguće predviđati šta i kako, ali mjere za izbore su distanca i higijena. Možda na izbore ne s rukavicama, teško će biti potpisati se, ali.. - rekao je Beroš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.