NOVI REKORD

Više od 45.000 osoba prošle godine ilegalno prešle kanal La Manš

Noću na 24. novembar 2021. utopilo se 27 migranata u dobi od sedam do 46 godina, također u nesreći gumenog čamca

Migranti prelazili preko La Manša. TWITTER

A. O.

1.1.2023

Više od 45.000 migranata ilegalno je stiglo na tlo Velike Britanije u prošloj godini čamcima i to preko kanala La Manš (La Manche).

To je novi rekord uprkos stalnim naporima britanskih konzervativnih vlada da riješe to politički osjetljivo pitanje. Na temelju podataka ministarstva odbrane, 45.756 migranata prešlo je u 2022. opasan morski put, jedan od najfrekventnijih na svijetu, u odnosu na 28.526 u 2021., koja je također bila rekordna godina.


Rekordni dan

Migranti su prelazili La Manš najviše ljeti, a rekordni dan je bio 22. avgusta s 1.295 migranata koji su prešli taj put u 24 sata. Prelasci su nastavljeni i zimi te je u decembru bilo 1.745 dolazaka.

Decembar je bio smrtonosan mjesec jer su četiri migranta poginula 14. decembra kada se potopio njihov gumeni čamac. Život su izgubili Afganistanci i Senegalci prema prvim elementima istrage, a broj žrtava mogao je biti veći da se nije u blizini zatekao ribarski brod koji je spasio 39 drugih migranata.

Noću na 24. novembar 2021. utopilo se 27 migranata u dobi od sedam do 46 godina, također u nesreći gumenog čamca.

Pitanje ilegalnih dolazaka iz Francuske preko La Manša izuzetno je osjetljivo za britanske konzervativce koji od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije obećavaju da će "preuzeti kontrolu nad granicama", ali uprkos raznim planovima, broj dolazaka nastavlja rasti od Breksita (Brexita) do danas.


Zahtjev za azil

U aprilu je London zaključio sporazum s Ruandom o izgonu ilegalnih migranata u tu afričku zemlju odmah po dolasku u Veliku Britaniju prije nego što im vlasti razmotre zahtjev za azil.

Taj sporazum koji su kritizirali UN, Anglikanska crkva i brojne organizacije privremeno je izvan snage u očekivanju odluke Evropskog suda za ljudska prava, ali vlada ga želi pokrenuti pošto je Visoki sud u Londonu prije desetak dana ocijenio da je "zakonit".

London je ove godine potpisao i sporazume o suradnji s Francuskom o jačanju kontrole te s Albanijom čiji su državljani u vrlo velikom broju stizali u 2022. u Veliku Britaniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.