VANDALIZAM Hvar podnio krivičnu prijavu

Ustaškim simbolima devastirana tvrđava iz 16. vijeka

Zakon za ovo krivično djelo propisuje kaznu do tri godine zatvora

Avaz.ba

Ispisan uvrijedljiv sadržaj

Foto: Facebook


Zbog grafita neprimjerenog i uvrijedljivog sadržaja, ispisanih na sjevernom zidu tvrđave Veneranda, Grad Hvar je podnio krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog oštećenja kulturnog dobra, piše Dalmacija danas.

Zakon za ovo krivično djelo propisuje kaznu do tri godine zatvora, a u slučaju da se utvrdi da je djelo počinjeno iz niskih pobuda ili je njime prouzrokovana znatna šteta propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Facebook

Nekadašnja crkva sagrađena je u 16. vijeku za potrebe mornara istočnog obreda u mletačkoj floti, a crkva je s postavljanjem latinskog oltara imala dvoobrednu namjenu. 

Napoleonska uprava početkom 19. vijeka ukida samostan i pretvara Venerandu u utvrđenje izgradnjom odbrambenog zida, a austrijska vlast nastavlja s fortifikacijom nekadašnjeg konačišta. Od 1858. u nekadašnjem zvoniku nalazi se najstarija meteorološka stanica u Hrvatskoj koja djeluje i danas, a od sredine 20. vijeka Veneranda ima kulturnu svrhu. Jedna od najatraktivnijih ljetnjih pozornica na Jadranu mjesto je brojnih kulturno-umetničkih događanja i omiljeno hvarsko ljetno kino.

– Oštro osuđujemo ovaj besprizorni vandalizam i devastaciju Venerande, hvarskog i hrvatskog spomenika baštine, upisanog na Listu zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske - poručili su iz Grada Hvara.

NA VRH

Podijeli članak na