HRVATSKA

Roditelji masovno traže opravdanja kako djecu ne bi slali u školu

Izuzetci su izostanci učenika dužih od mjesec, a o njima odlučuje liječnik školske medicine

Odluku donosi liječnik primarne zdravstvene zaštite. Ilustracija

Avaz.ba

2.9.2020

Nekoliko dana uoči početka vrlo neizvjesne školske godine, roditelji u Hrvatskoj masovno od porodičnih liječnika traže opravdanja na osnovu kojih će njihovo dijete nastavu pratiti online, od kuće umjesto u školi.

Traže ih slijedom upute Hrvatskog zavoda ua javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva koji propisuju da je za svaku izrazito osjetljivu osobu, bilo nastavnika ili učenika, kao i za osobu koja dijeli kućanstvo s izrazito osjetljivom osobom, potrebno pojedinačno razmotriti situaciju uzimajući u obzir aktualne epidemiološke okolnosti, te da odluku donosi liječnik primarne zdravstvene zaštite

Izuzetci su izostanci učenika dužih od mjesec, a o njima odlučuje liječnik školske medicine. 

- Već smo zatrpani pitanjima roditelja o mogućnostima oslobođenja od nastave, neovisno o tome koliko su razlozi realni. Traže se opravdanja za djecu čiji član obitelji boluje od multipleskleroze, astme, artroze kuka, povišenog očnog tlaka... Definicija vulnerabilnih skupina vrlo je široka - poručuje Ines Balint iz koordinacije hrvatske porodične medicine.

Definicija vulnerabilnih skupina, napominje nadalje, podrazumijeva mentalne probleme, maligna oboljenja, invalidne osobe, kronične bolesnike, starije i nemoćne, osobe s PTSP-om, s problemima u psihofizičkom razvoju, djecu bez roditeljske skrbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.