AKCIJA "JANAF"

Policija pronašla još 4,5 miliona kuna koje je Kovačević uspio "skloniti" prije hapšenja

Ukupan broj osumnjičenih u ovoj istrazi time se popeo na 14

Donedavni predsjednik uprave "Janafa" Dragan Kovačević. Sasa Zinaja/ PIXSELL

A. Č. / Avaz.ba

1.10.2020

Pored više od pola miliona eura pronađenih na bankovnim računima donedavnog predsjednika uprave "Janafa" Dragana Kovačevića, te najmanje milion eura u raznim valutama zaplijenjenima u njegovom automobilu Toyota Hillux, kojeg je prije hapšenja ostavio u garaži vile od prijatelja u Samoboru, policija je u međuvremenu pronašla još nepunih 4,5 miliona kuna koje je uspio "skloniti" prije hapšenja 17. septembra. 

USKOK je tako u četvrtak proširio istragu protiv Kovačevića i još jednog muškarca koji mu je, kako tvrde, sakrio novac "iako je znao da ta gotovina potieče od kaznenog djela". 

Ukupan broj osumnjičenih u ovoj istrazi time se popeo na 14.

USKOK je, ne navodeći identitete, danas izvijestio da je "donio rješenje o proširenju istrage protiv dvojice okrivljenika" zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pranja novca i poticanja na pranje novca.

USKOK sumnja da je Kovačević u periodu od 16. do 29. septembra 2020. godine nakon što je saznao da se priprema njegovo hapšenje te pretraga nekretnina odnosno pokretnina kojima se koristi, "u cilju da onemogući pronalazak i oduzimanje gotovine koju je pribavio počinjenjem kaznenog djela" od 14-okrivljenog zatražio da primi i sakrije 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka. 

Novi osumnjičenik na to je pristao iako je znao da ta gotovina potieče od kaznenog djela i navedeni novac sakrio u svom stanu.

USKOK je ranije u aferi "Janaf" pokrenuo istragu protiv ukupno 13 osoba koje tereti za trgovanje uticajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.