ZAGREB

Plenković: Napad na Markovom trgu ima i elemente terorističkog akta

Napad na Markovom trgu na kojem su zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda Hrvatske, izveo je u ponedjeljak 22-godišnjak

Plenković iznio nove detalje. Printscreen

G. M. / Anadolija

14.10.2020

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas kako, prema do sada raspoloživim informacijama, napad koji se dogodio u ponedjeljak na Trgu svetog Marka u Zagrebu ima i elemente terorističkog akta.

Nakon napada na zgradu Hrvatske vlade, pri čemu je ranjen policajac koji je osiguravao ulaz u zgradu i nakon samoubistva počinitelja, policija i Državno tužilaštvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina, naveo je hrvatski premijer.

- Ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin koji, po informacijama kojima za sada raspolažemo, ima elemente terorističkog akta - kazao je Plenković.

Napad na Markovom trgu na kojem su zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda Hrvatske, izveo je u ponedjeljak 22-godišnjak, koji je hicima iz vatrenog oružja ranio policajca koji je osiguravao zgradu Vlade Hrvatske. Počinitelj je nedugo nakon napada izvršio samoubistvo.

- Ranjeni policajac Oskar Fiuri je zbrinut u Vinogradskoj bolnici, njegovo stanje je dobro i on se oporavlja - kazao je Plenković, koji je jučer u pratnji ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića i direktora policije Nikole Miline posjetio ranjenog policajca.

Od ponedjeljka su pojačane mjere sigurnosti na Markovom trgu, koje su privremenog karaktera, a svi daljnji modaliteti zaštite mijenjat će se sa sigurnosnim procjenama, najavio je premijer Hrvatske.

- Pri provođenju tih mjera vodit ćemo se dosadašnjom tradicijom, a to je kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas osobno, ali i hrvatskih institucija, ali vodit ćemo računa i o sigurnosti - poručio je Plenković.

On je naveo kako nova organizacija neće utjecati na predstavnike medija da i dalje izvještavaju o svim aktivnostima i radu Vlade Hrvatske te da imaju pristup pojedinim članovima vlade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.