POZNATI DOKTOR

Gabrić: Mislim da je ovaj virus pobjegao iz laboratorija

Dodaje da bi se on vakcinisao protiv korone jer vjeruje u nauku

Garbić iznio šokantne teze. Jutarnji list

G. M. / Jutarnji list

13.11.2020

Epidemiološke mjere u Hrvatskoj su nevjerodostojne i prilagođene političkim pritiscima, tvrdi u emisiji Briefing direktor i vlasnik Klinike „Svjetlost“ prof. dr. sc. Nikica Gabrić. Naglašava kako Vlada politički koketira s crkvom pa su mise izuzete od mjera, a također se ne usudi ljude zamoliti da 18. novembra ne idu u Vukovar.

- Vlada se boji zamjeriti javnosti, ispasti nedemokratska. Nema dovoljnu većinu i političku snagu da izdrži političke pritiske svojih protivnika. Hrvatska ima oko 1.100 respiratora. Oni se mogu brzo napuniti i zato iste mjere moraju biti za sve, pa i za crkvu i za Vukovar. Niti jedan događaj ne može biti izuzet. Uz puno poštovanje prema svima - kaže Gabrić, prenosi "Jutarnji list".

Smatra da je hrvatski zdravstveni sistem vrlo solidan te da u cijelom bivšem socijalističkom bloku bolje zdravstvo od nas danas imaju samo Slovenija i nekadašnja Istočna Njemačka.

Smanjenje broja ljudi

- Ne znamo koliko dugo je vakcina učinkovita, odnosno koliko će trajati imunitet. Pokazalo se da 90 posto ljudi koji prime vakcinu ne mogu oboljeti od Covida-19, ali se ne zna koliko dugo traje imunitet. Donald Tramp (Trump) je ozdravio za dva dana. Moguće je da laboratoriji imaju neke supstance koje ispituju i kojima se postiže brzo izlječenje - govori Gabrić.

Dodaje da bi se on vakcinisao protiv korone jer vjeruje u nauku.

- Mislim da je ovaj virus pobjegao iz laboratorija. Iz čijeg, o tome možemo nagađati. Prije mjesec dana je objavljeno predviđanje da će Kina s današnje 1,4 milijarde stanovnika, 2.100 godine pasti na 780 miliona, a Hrvatska 1,6 miliona. Nisu isključivo demografski razlozi smanjenja broja stanovnika. Duboko vjerujem da se ratovi više neće voditi mitraljezima, nego da će se voditi biološki ratovi između nacija i da nam slijede puno smrtonosnije epidemije – kazao je on.  

Sigurno je, dodaje, da Americi ne odgovara jaka Evropa.

- I zato je Velika Britanija izašla iz Evropske unije. Ni Rusiji i Kini ne odgovara jaka EU. U svjetskoj politici danas imamo SAD, EU, Kinu, Rusiju i Izrael kao dominantne faktore. Čini mi se da se stvaraju nove grupacije i blokovi. Kada govorimo o 5G mreži, nije svejedno hoćemo li uzeti kineski ili američki sistem koji će onda pratiti naše aktivnosti i navike. Mi u Hrvatskoj moramo biti dobri s Evropom i Amerikom koje su nam bliske po kulturi i naslijeđu, ali i Kinom. Ipak se trebamo više vezati uz zapadne zemlje nego uz Kini i Rusiju - kaže Gabrić.

Nije pristao na ponudu za prodaju

Prema njegovim riječima stranci u Hrvatskoj upravljaju bankama, telekomima, zagrebačkim aerodromom… Trebali smo, naglašava, prije 25 godina investirati u studente i slati ih, stotinjak godišnje, u svijet na vrhunske univerzitete uz uvjet da se moraju vratiti u Hrvatsku. Gabrić smatra da ljekari iz Hrvatske odlaze dobrim dijelom zato što su im plate opterećene punom većim porezima nego u većini drugih zemalja.

Imao je, kaže, nemoralnih ponuda za prodaju Klinike „Svjetlost“, no nije pristao. Danas zapošljava više od 200 ljudi. Prihod im je na nivou prošle godine.

- Hrvatima je medicina sve manje zanimljiva. Ali zato djeca iz Srbije, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije grizu kao gladni. Tražim odlikaše kojima roditelji ne mogu platiti specijalizacije i dobivam najbolje koje obrazujem u svom sustavu - otkriva Gabrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.