ZAGREB

Klinika Svjetlost skupila više od 400 svjetski priznatih oftalmologa na jedno mjesto: "Mi smo budućnost"

Autentičnost vodi do napretka, mi predstavljamo budućnost, rekao je dr. Gabrić

Sa 14. Kongresa o oftalmologiji. Svjetlost

S. S.

30.9.2023

Samo sedmicu dana nakon što je glamuroznom proslavom obilježila 25 godina postojanja okupivši političku, poslovnu i estradnu elitu, Klinika Svjetlost u Zagrebu ove je sedmice bila domaćin globalnog oftalmološkog kongresa.

U organizaciji CSCRS-a (Hrvatskog društva za kataraktu i refraktivnu kirurgiju) i Klinike Svjetlost okupilo se u Zagrebu više od 400 oftalmologa iz cijelog svijeta na 14. svjetskom kongresu „Novi trendovi u oftalmologiji“.

Čak 40 predavača s 3 kontinenta prezentiralo je najnovija dostignuća i saznanja iz oftalmologije s posebnim naglaskom na hirurgiji katarakte, refraktivnoj kirurgiji i liječenju retinoloških bolesti.

Ključni govor održao jedan od najvećih oftalmologa današnjice, profesor Lucio Burratto, pionir refraktivne kirurgije, ali i jedan od vodećih edukatora u polju medicine općenito. Profesor Burratto pokrenuo je video edukaciju ljekara, a već više od 40 godina radi na širenju ideja moderne oftalmologije.

Nikica Gabrić dodijelio je Lifetime Achievement Award Luciju Burattu. Svjetlost

Povodom njegovog nemjerljivog doprinosa razvoju ove cijenjene struke, CSCRS kao društvo dodijelilo mu je tokom kongresa i nagradu za životno djelo.

Posebnost ovog kongresa bila je i "hirurgija uživo" gdje su ljekari Klinike Svjetlost, vodeće regionalne oftalmološke bolnice, odradili 11 različitih zahvata prikazavši vještine i tehnologije s kojima raspolažu.

– Htio sam vidjeti Gabrićevu kliniku jer je vodeći hirurg u Evropi. Snažno vjerujem da vrijeme za učenje nikada ne prestaje, a ovdje vidim budućnost - izjavio je Buratto po završetku ovog kongresa.

Kongres o novim trendovima u ofaltmologiji. Svjetlost

Osim raznovrsnih predavanja i hirurgije uživo tokom kongresa bile su organizirane praktične edukacije (WET LAB) iz operacije mrene te prvi puta u regiji i lentikularna laserska kirurgija – treća generacija laserskog skidanja dioptrije.

Uvaživši doprinos koji globalnoj oftalmologiji daje hrvatska klinika Svjetlost i tim naših liječnika na čelu s prof.dr.sc. Nikicom Gabrićem, za vrhunske ljekare iz cijelog svijeta u petak je poseban prijem na Pantovčaku organizirao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Prijem kod Zorana Milanovića. Svjetlost

Tokom sat vremena audijencije s hrvatskim šefom države vodeći domaći i strani oftalmolozi prezentirali su Milanoviću nova dostignuća i sjajne rezultate njihove struke zbog čega danas pacijenti ne moraju putovati u, npr., London, Pariz ili Cirih nego sve mogu obaviti u Zagrebu po najvišim svjetskim standardima.

Ovaj važan kongres u Zagrebu posjetili su i dr. Sheraz M. Daya – jedan od vodećih oftalmologa u Ujedinjenom Kraljevstvu, prva osoba koja je izvela LASIK zahvat u UK; prof. dr. sc. Paul Hahn – jedan od vodećih retinologa na svijetu iz SAD-a, vodeći stručnjak za patologiju i nove lijekove za retinološke bolesti; prof. dr. sc. Emilio Torres-Neto – jedan od vodećih ljekara za keratokonus i napredne metode liječenja ove bolesti, jedan od ključnih ljudi u projektu K-map kojim se radi istraživanje prevalencije keratokonusa u mladih osoba u više od 160 zemalja na svijetu; dr. Dimitrios Kyroudis – jedan od suvlasnika Pallas lanca klinka u Švicarskoj, stručnjak za korištenje lasera kod liječenja ožiljaka rožnice; dr. Victor Derhartunian – ljekar s klinikama u Švicarskoj, Austriji i Poljskoj, jedan od vodećih kirurga 3. generacije laserskog skidanja dioptrije kao i još 400 tinjak vrhunskih ljekara iz cijelog svijeta.

Po završetku ovog kongresa, organizator i vlasnik klinike Svjetlost prof.dr.sc. Nikica Gabrić ponosno je izjavio:

- I mi učimo kao što kolege oftalmolozi uče od Klinike Svjetlost. Tu je Lucio Buratto jedan od najvećih oftalmologa u historiji, Sheraz Daya ljekar ogromnog znanja i čovjek kojeg posebno cijenimo kao i ostale predavače i kolege oftalmologe s kojima smo mogli izmijeniti iskustva. Danas sam mnogo puta čuo riječ autentičnost. Autentičnost vodi do napretka, mi predstavljamo budućnost. I veoma nam je zadovoljstvo i čast što je Predsjednik Republike Hrvatske prepoznao doprinos hrvatske Svjetlosti svjetskoj oftalmologiji.

Nikica Gabrić. Svjetlost

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.