REGION

U Splitu do kraja sedmice počinje brzo antigensko testiranje

Karin je izvijestila da je već danas u Splitu obavljeno 30-ak brzih antigenskih testiranja za potrebe epidemiologa

A.F. / Index

Split kreće s antigenskim testiranjima

Foto: ARHIV


Brzo antigensko testiranje na covid za građane će u Splitu početi najkasnije do kraja ove sedmice, a 15-ak minuta nakon testa znat će se je li pacijent pozitivan, najavila je direktorica  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

- Županjski Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu zasad je nabavio oko 4000 testova za brzo antigensko testiranje koje je naša nova usluga i potrebno je nekoliko dana da se za nju organizacijski pripremimo te vjerujemo kako ćemo do kraja ovog tjedna početi s tom uslugom za građane - rekla je  Karin. 

Pojasnila je da će na brza antigenska testiranja moći dolaziti pacijenti "samo s uputnicom liječnika opće medicine". 

- Liječnik opće medicine će postaviti indikaciju za brzo antigensko testiranje tako da osobe koje dolaze na testiranje moraju imati simptome bolesti tri do pet dana i jedino na taj način možemo reći da će test biti valjan, a valjan je samo onaj koji je pozitivan, a onaj koji je negativan ne smatra se valjanim te je zbog toga vrlo bitno da liječnik opće medicine procjeni tko će se testirat-  kazala je Karin.

Dodala je kako će negativni na brzom antigenskom testiranju biti upućivani na PCR testiranje. 

Ističe da će brzo antigensko testiranje na covid skratiti dužinu čekanja na rezultat testiranja na 15-ak minuta, a tako će se ujedno smanjiti i gužve, koje se pojavljuju pri testiranju građana.

Karin je izvijestila da je već danas u Splitu obavljeno 30-ak brzih antigenskih testiranja za potrebe epidemiologa, a za sutra je naručeno 50-ak takvih testiranja.

Više o:

Split Test
NA VRH

Podijeli članak na