OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ

Pogledajte fotografije rušenja zgrade simbola zagrebačkog zemljotresa

Veliki hidraulički kran uklanja i sortira dijelove zgrade, a izvađeni materijal odmah odvoze kamioni

A. O.

19.3.2022

Rušenje zgrade. ANADOLIJA

Započelo je rušenje zgrade na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice koja je zbog djelomične urušenosti postala jedan od glavnih simbola zagrebačkog zemljotresa od 22. marta 2020. godine, javlja Anadolija. 

Nakon cjelodnevnih priprema koje su obavljene jučer, jutros malo iz 8 sati započelo je uklanjanje kuće koja je prijetila urušavanjem na ulice i na okolne zgrade.


Zaštitne ograde

Riječ je o staroj zgradi na križanju Đorđićeve i Petrinjske ulice, udaljene oko dvije minute pješice od Trga bana Jelačića, čiji je velik dio bočnog zida u potresu prije dvije godine porušen, pa se mogla vidjeti unutrašnjost zgrade, namještaj i ostali dijelovi interijera u kojem je neposredno prije zemljotresa boravilo nekoliko stanara.

Rušenje će trajati do sutra navečer, do kada će oko zgrade ostati zaštitne ograde kako bi se prolaznici osigurali od teških građevinskih strojeva i dijelova zgrade koji prijete urušavanjem. Saobraćaj je u ovim ulicama obustavljen.

Veliki hidraulički kran uklanja i sortira dijelove zgrade, a izvađeni materijal odmah odvoze kamioni. 

Velika prašina

Zbog velike prašine koja se stvara prilikom rušenja, radnici koriste vodeni top kako bi se smanjilo širenje oblaka prašine po okolnim zgradama i automobilima.

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata do danas je uklonila ukupno 133 zgrade uništene potresom.

Zgrada na adresi Petrinjska ulica 25 teško je oštećena potresom koji je jačinom od 5,5 stupnja po Richteru pogodio Zagreb, glavni grad Hrvatske, u nedjelju u 6.24 sati ujutro 22. marta 2020. godine, pritom su stradale uglavnom starije građevine smještene u užem gradskom centru, a jedna maloljetna osoba stradala je smrtno u Đorđićevoj ulici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.