STIGAO I PREMIJER

Pogledajte fotografije: Evo kako izgledaju prve hrvatske kovanice eura

Prve dvije sedmice u 2023. koristit će se i euri i kune

A. O. / Index.hr.

18.7.2022

Nove kovanice - Avaz
Andrej Plenković - Avaz
Nove kovanice - Avaz
Nove kovanice - Avaz
Nove kovanice - Avaz
+2

Prve hrvatske kovanice eura iskovane su kod Zagreba.

Euri se štampaju u Hrvatskoj kovnici novca, iznimno štićenom objektu, a na početak štampanja stigao je i premijer Andrej Plenković.

- Upravo smo lično stekli uvid kako se u hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura. S prvim januarom Hrvatska postaje dio europodručja. To podrazumijeva i kovanje kovanica ovdje, kao i nabavljanje novčanica. Smatramo da smo proces provodili vrlo sistemski. To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos - rekao je premijer Plenković.


Ulazak u Šengen

- Tokom jeseni finalizirat će se aktivnosti oko ulaska u Šengen (Schengen). U ovim okolnostima, dobro je da smo eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama - kazao je Plenković.

Dodao je da se ovdje radi o oko 70-tak radnika.

- Ovdje se kuju gromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija kovanog novca. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba - kazao je Plenković.



Geografska karta

Na kovanici od dva eura nalazi se motiv geografske karte Hrvatske, na kovanici od jednog eura je životinja kuna, dok se na pedeset centi nalazi lik Nikole Tesle. Na kovanici od 5 eurocenti je glagoljica.

Euro se, podsjetimo, u Hrvatskoj uvodi 1. januara. Prve dvije sedmice u 2023. koristit će se i euri i kune, a potom se prelazi isključivo na euro.

Pogledajte kako izgledaju prve hrvatske kovanice eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.