BRISEL

Grlić Radman: RH treba sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika

O pokretanju te misije u utorak će konkretnije razgovarati ministri odbrane zemalja članica EU

Gordan Grlić Radman. Fena

H. J. I.

14.11.2022

Unatoč iskazanom protivljenju hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, Hrvatska bi trebala sudjelovati u misiji obuke ukrajinskih vojnika, izjavio je u ponedjeljak u Briselu šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, izrazivši nadu da će se za to naći "politička odgovorna većina".

Evropska unija je donijela načelnu odluku o uspostavi misije obuke ukrajinskih vojnika na teritoriju EU i tu načelnu odluku tek treba razraditi konkretnim modalitetima, rekao je Grlić Radman.


Politički odgovorno ponašanje

Nakon što su to ministri vanjskih poslova članica EU podržali prošli mjesec na sastanku u Luksemburgu, a ministar Grlić Radman najavio da će i Hrvatska sudjelovati u toj misiji, predsjednik RH Zoran Milanović je rekao da se tome protivi.

Grlić Radman je istakao da je procedura u Hrvatskoj takva da o tome odluku donosi predsjednik i Hrvatski sabor. Ako se predsjednik ne saglasi, onda je u Saboru potrebna dvotrećinska većina da se odluka donese, podsjeća Hina.

Na novinarsku konstataciju da onda baš i nije izgledno da će Hrvatska moći sudjelovati s obzirom na protivljenje predsjednika i na to da vlada nema dvotrećinsku većinu, Grlić Radman je odgovorio da se nada politički odgovornom ponašanju.

- Ne bih rekao da to Hrvatska neće podržati, nadam se da ćemo imati politički odgovornu većinu. Govorim o ozbiljnosti političara koji dižu glas za nešto - rekao je ministar.


Šanse da BiH do kraja godine dobije kandidatski status

O pokretanju te misije u utorak će konkretnije razgovarati ministri odbrane zemalja članica EU.

Ministri vanjskih poslova također su razgovarali i o stanju na zapadnom Balkanu, napetostima između Srbije i Kosova, stanju u Crnoj Gori te o Bosni i Hercegovini za koju je Komisija u oktobru predložila kandidatski status.

Grlić Radman je rekao da su svi ministri istaknuli potrebu da zemlje kandidatkinje usklade svoje vanjske politike s EU i uvedu sankcije protiv Rusije. Srbija je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja to odbija učiniti.

Što se tiče BiH, Grlić Radman je rekao da je u raspravi istaknuta potreba da se što prije uspostavi vlast na svim nivoima kako bi zemlja postala funkcionalna.

U slučaju da provede dio traženih reformi, onda ima izgleda do kraja godine dobije kandidatski status, javila je Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.