PANDEMIJA U susjedstvu popuštaju s mjerama

U Sloveniji karantin skraćen na sedam dana

Ova ograničenja neće vrijediti za prekogranične radnike, prijevoz tereta i za tranzitne putnike koji će u istom danu napuštati prostor Slovenije

Avaz.ba

Slovenci ublažili mjere

Foto: Arhiv


Osobama koje od danas budu dolazile u Sloveniju bit će određen karantin u trajanju od sedam umjesto dosadašnjih 14 dana.

Ova ograničenja neće vrijediti za prekogranične radnike, prijevoz tereta i za tranzitne putnike koji će u istom danu napuštati prostor Slovenije, objavila je slovenska agencija STA.

Stranim državljanima koji pri prelasku granice priznaju da su zaraženi ili da imaju izražene simptome bolesti, neće biti dopušten ulazak u Sloveniju, dok će se slovenski državljani u tom slučaju morati ljekaru ili zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

  • Slovenci ublažili mjere

    Slovenci ublažili mjere

    Foto: Arhiv


Osobe koje budu u karantinu će na kraju boravka, odnosno sedmog dana biti testirana na koronavirus. Ako je test negativan, karantin će biti ukinut, a u slučaju pozitivnog nalaza, osoba će biti zbrinuta u skladu sa smjernicama za obradu zaraženih.

Osobe koje odbiju testiranje ili im neće biti moguće uzeti bris, karantin će automatski biti produžen za još sedam dana.

Stranci koji su zaposleni u Sloveniji u karantinu će biti na adresi koja je navedena u potvrdi poslodavca, koju će morati pokazati na granici.

Mjere karantina ne odnose se na dnevne migrante i sedmične migrante na granici s Austrijom, a izuzeti su i državljani Slovenije, Austrije, Mađarske i Italije koji su vlasnici ili imaju u zakupu zemljišta s obje strane granice na kojima obavljaju poljoprivredne radove.

Karantin neće važiti ni za one koji obavljaju neophodne poslove, pripadnike službi zaštite i spašavanja, policajce, vatrogasce, medicinsko osoblje i humanitarne radnike koji će morati prijeći granicu radi obavljanja svojih dužnosti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na